Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ СОРТОВОГО СКЛАДУ ТА ТРИВАЛОСТІ ЗБЕРІГАННЯ НА КИСЛОТНЕ ЧИСЛО ЖИРУ НАСІННЯ РІПАКУ ОЗИМОГО
С. М. Гунько, Л. М. Баліцька, Я. В. Ільченко, О. В. Терещенко

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Серед олійних культур родини капустяних озимий ріпак займає перше місце за кількістю олії в насінні (до 51%). Крім цього, його насіння містить близько 20 % білка та понад 17 % цукрів. Зважаючи на це насіння ріпаку озимого безерукових сортів переробляють для отримання олії, яку широко використовують у їжу, у кондитерській, консервній та харчовій промисловості та для технічних цілей – біодизель, моторні мастила, як сировину для олеохімії.

Зберігання насіння ріпаку супроводжується змінами у його якості та кількості. На інтенсивність та глибину протікання цих процесів впливають сортові особливості, тривалість та умови зберігання. Тому, дослідження впливу сортового складу та тривалості зберігання на зміни кислотного числа олії є актуальною задачею та мають практичне значення.

Досліджували сорти насіння ріпаку озимого Алігатор, Атлант та Дангал, які було закладено на довготривале зберігання (до 12 місяців) в умовах звичайного зерносховища. Спосіб зберігання – насипом. Контроль – значення показника кислотного числа до зберігання. Даний показник у насінні визначали до зберігання (контроль) та через 1, 3, 6, 9 та 12 місяців.

Full Text: PDF