Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ПРОДУКТИВНІСТЬ БОБОВО-ЗЛАКОВИХ ТРАВОСУМІШОК ЗАЛЕЖНО ВІД ЇХ ВИДОВОГО СКЛАДУ
Б. В. Дудник, Л. М. Бурко

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


На сьогодні у зв’язку зі складною ситуацією для с.-г. товаровиробників постає надто гостро проблема одержання достатньої кількості повноцінних кормів із низькою собівартістю. Серед шляхів вирішення згаданого питання вирізняється вирощування багаторічних трав та їхніх сумішок. Це дає можливості знизити дефіцит кормового білка, що на даний час досягає майже  25–30 %.

Змішані посіви кількох видів бобових і злакових трав значно врожайніші, ніж чисті посіви. Одержаний  корм багатший на протеїн, жир, мінеральні речовини. Тому знання як певний вид реагуватиме в сумішках на інші та співіснуватиме з ними на різних агрофонах і за неоднакових режимів використання, виступає основою для підбору компонентів травосумішок і структури кормових агрофітоценозів.

У процесі підбору багаторічних трав для посіву травосумішки необхідно привернути увагу їх урожайності й кормовій цінності. Одночасно з цим варто враховувати і їх агротехнічне значення, тобто здатність накопичувати кореневі залишки та післяжнивні рештки. На початкових етапах польового травосіяння багаторічні трави вирощували переважно в одновидових посівах. Проте, як виявилось пізніше травосумішки з трьох-чотирьох компонентів продуктивніші і мають перевагу над однокомпонентними.

У сумісних посівах для бобових трав важливі висока життєздатність, якнайдовше утримуватися у травостої й забезпечувати високу продуктивність, а для злакових – сприяти формуванню міцної дернини, збалансованості корму та не пригнічувати бобові трави.

Full Text: PDF