Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ПШЕНИЦЯ СПЕЛЬТА ОЗИМА (TRITICUM SPELTA L.)
Г. А. Дутова, І. В. Смульська

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Пшениця спельта використовується для виробництва зерна високої якості та в органічному землеробстві. Крім цього, використовують для створення сортів пшениці м’якої з високою продуктивністю. Пшениця спельта має низку переваг порівняно з пшеницею м’якою. У зерні може синтезуватись високий вміст білка, високий вміст клейковини, рослини мають вищу стійкість до хвороб і шкідників, а також до інших чинників навколишнього природного середовища. Тому дослідження визначення впливу факторів вирощування на господарсько-цінні характеристики нових сортів пшениці спельти озимої є актуальними.

Комплексне вивчення та оцінювання сортів пшениці спельти озимої (Triticum spelta L.) за основними господарсько-цінними показниками, що проходили кваліфікаційну експертизу на придатність сорту до поширення в Україні в 2021–2022 рр.

Щороку науково-технічну кваліфікаційну експертизу на придатність сорту до поширення (далі – ПСП) проходять сорти пшениці спельти озимої вітчизняної та іноземної селекції. Український інститут експертизи сортів рослин (далі – УІЕСР) здійснює польові та лабораторні дослідження на ПСП пшениці спельти озимої на базі сімнадцяти філій УІЕСР (у зоні Степу – 4, Лісостепу – 6, у зоні Полісся – 6 філій) за Методиками ПСП, відповідно яких проводиться спостереження за визначеними для ботанічного таксону показниками.

У 2022 році спостерігалась відмінності між урожайністю сортів як між зонами, філіями так і між сортами, які проходили польову науково-технічну кваліфікаційну експертизу на ПСП. Середня урожайність пшениці спельти озимої для зони Степу складає 4,11 т/га, Лісостепу – 5,87 т/га, Полісся – 5,74 т/га. Мінімальна урожайність сортів пшениці спельти озимої на ПСП в розрізі ґрунтово-кліматичних зон – 1,03 т/га у зоні Степу, максимальна урожайність – 8,07 т/га у зоні Лісостепу.

Full Text: PDF