Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ТРИТИКАЛЕ ЦІННИЙ КОРМ ДЛЯ ТВАРИННИЦТВА
В. В. Желєзна, В. В. Новіков

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Потреба продовольчого ринку в органічній та екологічно безпечній продукції вимагає замість дуже доровартісних кормових засобів тваринного походження широко використовувати рослинні компоненти для комбікормів, насамперед зернові корми місцевого виробництва.

Сучасний етап розвитку таринництва вимагає не лише вдосконалення технології утримання тварин, встановлення резистентності у районованих та завезених порід, а також організації повноцінного збалансованого годування.

Зміна співвідношення різних зернових компонентів та білкових добавок при складанні раціонів не дозволяє знизити частку неперетравних поживних речовин. Різні спроби здешевити раціон за допомогою заміни частини зерна та дорогих високобілкових добавок на побічні продукти харчових виробництв обертаються зростанням концентрації неперетравної частини поживних речовин. У результаті здешевлення комбікормів сприяє зниженню ефективності його використання та зростання витрат кормів на одиницю приросту живої маси.

Численними дослідженнями встановлено необхідність використання зерна тритикале в раціонах сільськогосподарських тварин. Нові та перспективні зернокормові сорти тритикале мають високий рівень врожайності зерна. Крім того, одннією з переваг тритикале є висока морозостійкість, успадкована від жита.

 

 


Full Text: PDF