Остання редакція: 2023-06-07
Тези доповіді
Пшениця м’яка озима (Triticum aestivum L.) вважається найбільш поширеною зерновою культуро у світі (90–95%). Вона є одним із продуктів з найширшим ареалом вирощування та адаптаційною здатністю. Урожайність пшениці формується внаслідок реалізації генетичних особливостей сорту у взаємодії з ґрунтово-кліматичними умовами й технологією вирощування. Сорт – один із найдешевших і доступних способів підвищення урожайності. Без нього неможливо реалізувати в землеробстві досягнення науково-технічного прогресу. Реалізація генетичного потенціалу сорту на рівні 70–80% можлива за умови дотримання всіх передбачених агротехнологічних заходів.
Рівень урожайності залежить і змінюється залежно від попередника, позакореневого підживлення, рівня мінерального живлення і значною мірою впливу погодних умов року вирощування. Тому вивчення впливу попередників на рівень урожайності і хлібопекарську якість зерна пшениці озимої залишається важливим завданням.
В результаті досліджень проведених у 2022 р. відмічено значний вплив попередників на рівень урожайності 22 сортів та ліній пшениці м'якої озимої. Мінімальна середня врожайність сортів (5,11 т/га) була після попередника кукурудза, найбільша – сидерального пару (7,01 т/га), середня по досліду становила 5,90 т/га. Урожайність сортів у середньому по всіх попередниках була в межах від 5,12 т/га у лінії ‘Еритроспермум 60793’ до 7,41 т/га в сорту ‘МІП Відзнака’. Після попередника соя найбільшу урожайність мали сорти ‘МІП Відзнака’ – 8,71 т/га та ‘МІП Ніка’ – 8,04 т/га. Після сидерального пару рівень урожайності становив 5,76–9,73 т/га, кукурудзи – 4,46–6,57 т/га, соняшника 4,50–5,78 т/га, гірчиці – 4,76–6,59 т/га. Після сидерату і кукурудзи максимальну урожайність отримано у сорту ‘МІП Відзнака’, а після соняшника і гірчиці – у сорту ‘МІП Ніка’. Урожайність майже всіх сортів перевищувала показники сорту стандарту ‘Подолянка’, у якого вона становила 4,58–5,76 т/га.