Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ РЕГЕНЕРАЦІЇ МІКРОКЛОНІВ ВИНОГРАДУ
Н. М. Зеленянська, О. І. Гогулінська, Н. В. Подуст

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Для отримання більшої кількості садивного матеріалу винограду біологічних категорій якості можливе застосування біотехнологічних методів, зокрема мікроклонального розмноження, завдяки чому можна отримати оздоровлені саджанці винограду, збільшити коефіцієнт розмноження рослин та зберегти генофонд цінних сортів у культурі винограду in vitro.

Метою роботи було вивчити особливості регенеративної здатності підщепних сортів винограду та встановити коефіцієнт їх розмноження в умовах культури тканин in vitro.

Дослідження виконували у 2013-2014 та 2021-2022 рр. у відділі розсадництва, розмноження та біотехнології винограду ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова». Введення в культуру in vitro та вирощування мікроклонів здійснювали за загальноприйнятою методикою та методикою, розробленою у ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова». Об’єктом досліджень були підщепні сорти ‘Добриня’ і ‘Гарант’ селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова».

Після стерилізації виділені експланти висаджували на поживне середовище Мурасіге-Скуга (МС), виготовлене за стандартною схемою та доповнене 6-БАП (0-2 мг/л). Експланти через 50–60 днів пересаджували на середовище МС для вкорінення з 0,1–1,0 мг/л ІОК. Подальше розмноження мікроклонів проводили на середовищі МС з таким же вмістом фітогормонів, або ж на безгормональному модифікованому середовищі, з меншим вмістом макросолей та збагаченому вітамінами й активованим вугіллям, за Череватою Т. М. За всіма варіантами досліджень проводили обліки росту та розвитку експлантів і мікроклонів.

Full Text: PDF