Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА СОРТІВ ПШЕНИЦІ ЯРОЇ ЗА ОЗНАКОЮ ПОСУХОСТІЙКІСТІ
Л. В. Іванцова, А. В. Пірич

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Пшениця яра – це важлива зернова культура. Її використовують як страхову культуру для пересіву озимих, а також висівають на площах, які не були зайняті озимими через складні погодні умови. Враховуючи зміни клімату, а саме не достатній рівень зволоження ґрунту у передпосівний та в період проростання пшениці ярої, важливим є пошук джерел підвищеного рівня посухостійкості на ранніх етапах органогенезу для залучення їх у селекційний процес.

Метою роботи було визначити посухостійкість пшениці ярої та виділити джерела даної ознаки. Матеріалом для дослідження слугували сорти пшениці ярої: ‘Grenny’, ‘Дубравка’, ‘МІП Світлана’, ‘МІП Візерунок’, ‘МІП Соломія’, ‘МІП Дана’, ‘МІП Веснянка’, ‘МІП Красава’, ‘Краса Полісся’, ‘Ажурная’, ‘Легуан’, ‘Трізо’, ‘Ясна’, ‘Миронівська яра’. За стандарт використовували сорт ‘Елегія миронівська. Оцінку посухостійкості проводили в 2022 р. у відділі біотехнології, генетики і фізіології Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН за методикою (Дорофєєв, 1974), яка передбачає пророщування насіння пшениці на розчині сахарози, що відповідає 16 та 18 атм осмотичного тиску. Пророщування насіння проводили на фільтрувальному папері в чашках Петрі за температури +20…21 oС. Розподіл досліджуваних сортів за відсотком пророслого насіння проводили за градацією: високостійкі – відсоток пророслого насіння становить > 70 %; середньостійкі – 20 – 70%; слабостійкі – 20%. Результати досліджень порівнювали з сортом – ‘Елегія миронівська’. Обробку результатів проводили за критерієм Фішера.

Full Text: PDF