Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ПРОТРУЙНИКІВ І МІКРОДОБРИВА НА БІОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ОЗИМОЇ
О. Б. Каліцінська

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Пшениця м’яка озима (Triticum aestivum L.) є найбільш поширеною зерновою культуро у світі. Урожайність пшениці формується залежно від особливостей сорту, ґрунтово-кліматичних умов і технології вирощування. Серйозну небезпеку для проростків і рослин становлять збудники хвороб, що передаються з насінням. Їх шкідливість залежить від природи самого збудника та взаємовідносин між насіннєвою і ґрунтовою мікрофлорою. Одним із ефективних способів хімічного захисту рослин сільськогосподарських культур від хвороб є обробка насіння протруйниками. Протруювання знезаражує насіння, захищає його і проростки від пліснявіння, знижує пошкоджуваність сходів кореневими гнилями та шкідниками.

Для передпосівної інкрустації насіння використовують композиції до складу яких, як правило, входить регулятор росту, мікроелементи, протруйник та інші компоненти. Передпосівна обробка насіння пшениці м'якої озимої протруйниками і мікродобривами сприяє підвищенню енергії проростання, лабораторної схожості, довжини колеоптилю і кількості зародкових корінців. У теперішній час на ринку існує багато протруйників насіння, більшість з них як слід не вивчено. Це спонукало нас до проведення дослідження механізму їх дії на проростання насіння, формування сходів і густоти посівів, вегетативної та репродуктивної сфери рослин.

У сортів пшениці озимої ‘МІП Аеліта’, ‘МІП Відзнака’, ‘МІП Валенсія’ і ‘МІП Фортуна’ досліджували вплив протруйників Круїзер 350 FS (д.р. тіаметоксам), Грінфорт Стар (д.р. флудіоксоніл, ципроконазол), Юнта Квадро 373,4 FS (д.р. імідаклоприд, клотіанідин, протіоконазол, тебуконазол) та мікродобрива «5 елемент» на посівні якості та біометричні показники. За контроль слугувало не оброблене насіння даних сортів.

Full Text: PDF