Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
УРОЖАЙНІСТЬ СОРТІВ ЯЧМЕНЮ ОЗИМОГО ЗАЛЕЖНО ВІД РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ РОСЛИН В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ
Г. В. Каращук

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Ячмінь озимий є культурою з високою потенційною продуктивністю. У південному Степу Україні це одна з основних зернофуражних культур. Для більш повної реалізації потенціалу сучасних сортів, при застосуванні різноманітних агротехнічних заходів, необхідно максимально враховувати їх специфічні біологічні особливості, реакцію на умови вирощування, які повинні бути з'ясовані для відповідної ґрунтово-кліматичної зони. Одним із перспективних і досить ефективних напрямків підвищення рівня врожайності є застосування регуляторів росту рослин, які комплексно впливають на фізіологічні та біохімічні процеси, що протікають в органах рослини. Їх застосування дозволяє прискорити настання фенологічних фаз, тим самим сприяючи скороченню вегетаційного періоду в цілому, що в свою чергу дає можливість більш раціонально використовувати сільськогосподарську техніку під час збирання врожаю.

Урожайність сортів ячменю озимого залежно від регуляторів росту рослин вивчали в польових дослідах, які проводили упродовж 2018-2020 рр. на незрошуваних землях ФГ «Коростинський» Чаплинського району Херсонської області. Дослід включав два фактори. Схема досліду: фактор А – сорт – 1) ‘Атлант Миронівський’; 2) ‘Буревій’; 3) ‘Айвенго’; фактор В – Регулятор росту рослин: 1) Без регулятора; 2) Вегестим; 3) Рівал. При закладанні і проведенні дослідів користувалися загальноприйнятими методиками. Агротехніка вирощування ячменю озимого загальноприйнята для умов південного Степу України, окрім факторів, які вивчали. Передпосівну обробку насіння проводили згідно схеми досліду за 1-2 дні до сівби методом інкрустації з розрахунку 10 л робочого розчину на 1 т насіння. Норма використання регулятора росту Вегестим становить 0,3 л/т насіння, регулятора росту Рівал – 0,4 л/т. Метеорологічні умови в роки проведення досліджень достатньою мірою відобразили кліматичну характеристику південного Степу України.

Full Text: PDF