Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
РОЗМНОЖЕННЯ СЕЛЕРИ КОРЕНЕПЛІДНОЇ З МЕРИСТЕМ У КУЛЬТУРІ IN VITRO
В. В. Кецкало, Т. В. Поліщук

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Відомо, що біотехнологія – підхід, який дає змогу підвищити врожайність, поліпшити її якість, є економічно вигідним у виробництві і не завдає шкоди навколишньому середовищу. Зокрема, значного поширення та актуальності отримав метод мікроклонального розмноження з меристем у культурі in vitro.

Дослідження виконували в Уманському національному університеті садівництва. Вивчали розмноження з меристем селери коренеплідної сортів Аніта та Цілитель в культурі in vitro з використанням традиційного живильного середовища Murasige-Scuga, яке доповнюється фітогормоном у певній концентрації. З метою визначення оптимальної концентрації регулятору росту рослин бензолоамінопурин у живильному середовищі (MS) для отримання генетично-ідентичного матеріалу досліджували його склад з концентрацією регулятору росту рослин бензолоамінопурин (6-БАП) – 0,2%, 0,3%, 0,5%. За контроль використовували живильне середовище Murasige-Scuga (MS).

Відмічено, що перед висаджуванням з культурального посуду в касети рослини сорту Цілитель утворили більше калусної тканини порівняно із сортом Аніта. Встановлено, що застосування живильного середовища Murasige-Scuga+6-БАП 0,2% сприяє кращому росту культуральних рослин, розсади, збільшенню кількості листків та висоти рослини, що істотно підвищує вихід розмножувального матеріалу. Збільшення концентрації 6-БАП 0,3% призводило до істотного зниження даних показників, а підвищення до 0,5% не сприяло росту рослин. Після висаджування касетної розсади у відкритий ґрунт ріст рослин на перших етапах був повільним, а в міру їхнього пристосування до умов вирощування пришвидшувався. Через 30 діб після висаджування біометричні показники рослин вищими були за вирощування їх з додаванням до поживного середовища 6-БАП 0,2. Аналогічна тенденція відмічена і через 60 діб після висаджування розсади у відкритий ґрунт. Дослідження засвідчили, що більшу врожайність досліджуваних сортів та вищі якісні показники продукції забезпечило вирощування експлантів на середовищі Murasige-Scuga+6-БАП 0,2%.

Full Text: PDF