Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСНОВНІ ВИДИ БУР’ЯНІВ У ЗАСМІЧЕННІ НАСІННЯ КРУП’ЯНИХ КУЛЬТУР
О. О. Кічігіна, Л. В. Гаврилюк, Ю. А. Цибро

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Насіння є носієм генетичної інформації сорту, відтак лише високоякісний посівний матеріал забезпечує потенційні  можливості одержання високого врожаю і якість товарної продукції. Тому, визначення придатності партії насіння до посіву у поєднанні з виконанням правил усіх технологічних прийомів є невід’ємною умовою, що забезпечує отримання врожаїв високої якості.

Одним із показників посівних якостей насіння  є його чистота. При цьому, вагоме значення має показник за­сміченості насіння бур'янами. Сівба засміченим бур’янами посівним матеріалом знижує врожаї та погіршує якість продукції. Бур’яни позбавляють культурні рослини значної кількості поживних речовин, вологи і світла, у зв’язку з чим рослини недостатньо забезпечуються факторами життя.

Метою наших досліджень було визначити вміст насіння  бур’янів у пробах насіння круп’яних культур.

Дослідження проведені у Незалежній лабораторії екології насінництва ІАП НААН. Лабораторія акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам  ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 у сфері визначення посівних якостей насіння сортів сільськогосподарських культур,  квітково-декоративних та ефіроолійних культур (Атестат про акредитацію № 201448, дійсний до 12 лютого 2027 р.).

Упродовж 2017–2022 рр. проаналізовано 59 проб насіння круп’яних культур – проса та гречки на чистоту і відхід насіння. Визначали вміст повноцінного насіння основної культури у відсотках до маси та вміст домішок, у т.ч. насіння інших видів: культурних та бур'янів (шт/кг). При аналізуванні керувалися вимогами ДСТУ 4138–2002 та  ДСТУ 2240-93.

У результаті аналізування виявлено насіння восьми видів бур’янів. З них, карантинні: амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.); злісні та найбільш шкідливі: берізка польова (Convolvulus arvensis L.), пирій повзучий (Elytrigia
repens
L.), вівсюг звичайний (Avena fatua L.); важковідокремлювані:  мишій сизий (Setaria glauca L.), мишій зелений (Setaria viridis L.), плоскуха звичайна (Echinochloa crusgalli (L.) Beauv.), гірчиця польова (Sinapis arvensis L.).

Full Text: PDF