Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОБҐРУНТУВАННЯ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ НІШЕВИХ ЯГІД
А. О. Коваль

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


В Україні популярні такі нішеві ягоди як полуниця, смородина, малина, обліпиха, жимолость, зростає попит на імпорт бузини тощо. Вирощування цих культур є досить ризикованим, вимагає затрат праці, енергії, фінансових вкладень та багато інших факторів зовнішнього впливу.

Основним є практичні уміння та менеджмент виробництва ягідних культур. Важливим є можливість наймати надійних сезонних працівників. Вирішальним для ведення ягідництва є логістика збуту врожаю. Для підвищення прибутковості та якості кінцевого продукту ягідних культур потрібно мати посадковий матеріал, подбати вчасно про збалансоване живлення та догляд.

Наявні основні два види питань, які є першонеобхідними для виробника нішевих ягід:

  1. бізнесове - значні витрати для старту, відсутність прозорої та прогнозованої ціни на продукцію;
  2. економічне - збільшення витрат на виробництво за рахунок механічної обробки і ручної праці, низький урожай.

Потрібно правильно підрахувати суму, яка буде необхідною для започаткування нового виду бізнесу в нішевому ягідництві, а саме, проаналізувати:

  • бізнес-модель;
  • бізнес-план;
  • врахувати всі ризики;
  • продумати можливість залучення додаткових коштів;
запустити кілька ягідних культур в посадку з різним часом дозрівання продукції для можливості послідовної реалізації.

Full Text: PDF