Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ АБСОРБЕНТУ НА ВИХІД МАТОЧНИХ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ
М. С. Колісник, В. В. Поліщук

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Впровадження інтенсивних технологій вирощування цукрових буряків не можливе без використання якісного насіння, яке є не лише носієм продуктивності гібридів, а й важливим елементом технології вирощування культури. Критерієм оцінки елементів технології вирощування маточних цукрових буряків є вихід садивних коренеплодів (з масою від 100 до 600 г). Коефіцієнт виходу маточних коренеплодів цукрових буряків та їх якість залежить від енергії проростання, лабораторної схожості базисного насіння, його польової схожості, рівномірності розміщення рослин, елементів технології вирощування маточників та забезпеченість вологою.

Метою роботи було створення оптимального волого-забезпечення шляхом внесення в ґрунті абсорбенту MaxiMarin перед сівбою маточних буряків, що є актуальним і ефективним агрозаходом.

Встановлено, що внесення гранул абсорбенту MaxiMarin у грунт перед сівбою маточних цукрових буряків сприяло кращій забезпеченості рослин вологою в усіх фазах росту і розвитку рослин. Абсолютна вологість ґрунту на початок появи сходів була на 5,3%, у фазі повних сходів – на 8,4%, у фазі змикання листків у міжряддях – на 5,7% вищою, порівняно з контролем – без внесення абсорбенту. Застосування абсорбенту позитивно вплинуло на густоту стояння рослин перед збиранням маточних цукрових буряків та на вихід ділових коренеплодів масою від 100 до 600 г, який був більшим на 3,0% (НІР0,05= 1,7%) порівняно з контролем. З кожного гектару маточників за внесення абсорбенту одержано 126,4 тисяч коренеплодів і за садіння насінників за схемою 70х35 см (загущено – 40 тис./га) один гектар маточників забезпечить 3,2 га насінників.

Full Text: PDF