Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ІНТЕНСИВНІСТЬ ПОЧАТКОВОГО РОСТУ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ БІОЛОГІЧНИМИ ПРЕПАРАТАМИ
Д. В. Коновалов

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Досвідом багатьох поколінь доведено, що формування продуктивності рослини відбувається на початку її росту і розвитку і від того, який потенціал буде закладено у цей період, залежить рівень урожайності. Підвищення інтенсивності проростання насіння та продуктивності культури можливе за його передпосівної підготовки з використанням стимуляторів росту і розвитку та мікроелементів.

З метою підвищення початкового росту та розвитку кореневої системи проведені дослідження з передпосівної обробки насіння стимулятором росту Емістим С та мікродобривом Аватар 1. Передпосівна обробка насіння стимулятором росту Емістим С забезпечила достовірне збільшення зародкових корінців (на 29,0), довжини корінців на 1,6 см (НІР0,05 =0,7 см), їх абсолютно сухої маси – на 4,0 г або на 39,6%, порівняно з контролем. Аналогічна залежність з формування кореневої системи на початковому росту і розвитку спостерігалася за передпосівної обробки насіння мікродобривом Аватар 1 хоча порівняно з обробкою насіння біостимулятором всі показники були нижчими, але істотної різниці не виявлено. Найвищу ефективність розвитку кореневої системи забезпечила комплексна передпосівна обробка насіння біостимулятором Емістим С та мікродобривом Аватар 1. Кількість зародкових корінців збільшилася на 35,5%, їх довжина – на 2,3 см або на 15,1%, абсолютно суха маса корінців на 5,2 г або на 51,4%, добові прирости кореневої системи – на 50,7%, що забезпечило збільшення абсолютно сухої маси 100 рослин на 7,6 г (НІР0,05 = 0,9 г), порівняно з контролем.

Full Text: PDF