Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ПЛАСТИЧНІСТЬ ТА СТАБІЛЬНІСТЬ СОРТІВ КАРТОПЛІ (SOLANUM TUBEROSUM L.) ЗА ОСНОВНИМИ ГОСПОДАРСЬКОЦІННИМИ ОЗНАКАМИ
Л. В. Король, О. В. Топчій, Ю. В. Шитікова, А. П. Іваницька

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Картопля, як і будь-яка інша культура, різко реагує на зміни зовнішніх факторів середовища зростання. Тому вивчення поведінки створених сортів картоплі в різних ґрунтово-кліматичних зонах на сьогодні залишається актуальним завданням. В окремих агрокліматичних зонах урожайність формується сортами у більшості випадків нестабільно і буває досить непередбачуваною, оскільки важко знайти такий високопластичний універсальний сорт, який би підходив для різних ґрунтово-кліматичних зон. Тому першочерговим завданням є виявлення сорту який був би придатний для вирощування в різних ґрунтово-кліматичних зонах.

Метою досліджень було проведення аналізу екологічної пластичності й стабільності ознак урожайності, умісту крохмалю та сухої речовини в ґрунтово-кліматичних зонах Лісостепу та Полісся.

Експериментальні дослідження виконувались на дослідних полях у філіях Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) (зона Лісостепу: Полтавська, Сумська; зона Полісся: Чернігівська, Волинська), протягом 2019–2020 рр. Матеріалом для досліджень слугували 9 сортів картоплі різного еколого-географічного походження: ‘Містерія’ – Україна, ‘Rodriga’ – Німеччина, ‘7 FOUR 7’ ‘ALOUETTE’, ‘PARADISO’, ‘FONTANE’, ‘RANOMI’, ‘LAUDINE’ – Нідерланди (Голландія), ‘Cherie’ – Франція внесені до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні. Під час досліджень використовували методи: лабораторний, розрахунковий та статистичний, для підготовки висновків – аналізу та синтезу.

Проведено аналіз сортів картоплі, які вирощувалися в різних ґрунтово-кліматичних зонах України за урожайністю, умістом крохмалю та сухої речовини. Виділено високопластичні сорти за показниками умісту крохмалю та сухої речовини ‘7 FOUR 7’, ‘PARADISO’, ‘FONTANE’, ‘RANOMI’, ‘LAUDINE’), урожайності (‘7 FOUR 7’, ‘Rodriga’, ‘ALOUETTE’, ‘PARADISO’, ‘LAUDINE’). Високостабільними сортами за ознакою урожайності виявилися сорти ‘Містерія’, ‘7 FOUR 7’, ‘ALOUETTE’, ‘FONTANE’ та ‘LAUDINE’, умісту сухої речовини та крохмалю – сорти ‘Містерія’, ‘7 FOUR 7’, ‘Rodriga’, ‘PARADISO’, ‘RANOMI’. До високоінтенсивних сортів за ознакою урожайності відносяться сорти ‘Родріга’, ‘PARADISO’, за умістом сухої речовини та крохмалю – ‘FONTANE’, ‘LAUDINE’.

Доцільно висівати лише високопластичні сорти, які здатні адаптуватись до факторів, що лімітують життєзабезпечення, і стресових явищ у різних ґрунтово-кліматичних зонах.

Full Text: PDF