Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА УМОВ ТЕПЛОЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ПОСІВІВ ГРЕЧКИ В ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ПРИКЛАДІ СТАНЦІЇ ЛИПОВЕЦЬ
Т. К. Костюкєвич, О. І. Шапорєва

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Гречка – одна із найбільш цінних сільськогосподарських культур, вона є добрим попередником для багатьох сільськогосподарських культур. Вона теплолюбна і вимоглива до температурного режиму культура. Насіння її починає проростати лише при температурі 7–8°С, проте розвиток проростків йде краще при температурі 15–30 °С. Сходи гречки дуже чутливі до заморозків і пошкоджуються при температурі повітря від -2 до -3 °С, при -4 °С рослини гинуть. Одна із причин нестійких урожаїв гречки – спекотна і суха погода у період цвітіння.

В роботі проводиться оцінка умов теплозабезпечення посівів гречки в районі станції Липовець за період 1999–2018 рр. Аналіз умов проводиться за міжфазними періодами і сполученими метеорологічним і агрометеорологічними даними, які відповідають цим періодам. Вплив термічного фактору аналізувалося шляхом осереднення температури повітря за період і сумами активних і ефективних температур.

Сіють гречку в районі станції Липовець в середньому у другій декаді травня (13 травня), сходи в середньому з’являються через 11 днів (24 травня). Сума активних температур за період сівба-сходи становить 194 ºC, ефективних 101 ºC. Середня температура повітря   16,7 ºC.

Дата появи суцвіть в середньому припадає на 9 червня. Загалом період сходи-поява суцвіть триває 16 днів. Сума активних температур 283,6 ºC. Сума ефективних 155,6 ºC. Середня температура повітря 17,7 ºC.

Оптимальна температура в період цвітіння - плодоутворення 17–25 °С, при 30 ºC погіршується запилення і відмирають зав'язі. Відносна вологість повітря повинна бути не менше 50%. У цей період гречка пред'являє високі вимоги до освітлення.


Full Text: PDF