Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА УМОВ ВОЛОГОЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ПОСІВІВ ГОРОХУ В ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ В РАЙОНІ СТАНЦІЇ ХМІЛЬНИК
Т. К. Костюкєвич, Д. В. Шевченко

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Горох – основна зернобобова культура в нашій країні, яка має різноманітне використання: продовольче, кормове, сидераційне. Високий вміст білка, різноманітність використання, позитивний вплив на родючість ґрунту, доцільність посіву як парозаймаючої, проміжної, післяукісної культури, можливість вирощування в різних регіонах зумовлюють вагоме народногосподарське значення гороху.

Горох відноситься до вологолюбних культур. Найбільшу потребу у зволоженні горох відчуває в період від фази утворення суцвіть до цвітіння. Так як основна маса коренів гороху знаходиться в півметровому шарі ґрунту, факторами зволоження є опади і запаси продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту.

В роботі проводиться оцінка умов вологозабезпеченості посівів гороху в Вінницькій області в районі станції Хмільник за період 1999–2018 рр.. В середньому горох в районі станції Хмільник сіють у першій декаді квітня  (7 квітня). Сходи в середньому з’являються через 15 днів (22 квітня). Запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–50 см під час сівби становили 88 мм, що становить  77% від найменшої вологоємкості. У середньому за період сівба-сходи сума опадів становить 25 мм.

Дата появи суцвіть в середньому припадає на 21 травня. Тривалість періоду сходи - поява суцвіть в середньому становить 29 днів. Запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–50 см за період сходи – поява суцвіть становили 153 мм, що становить  70% від найменшої вологоємкості. У середньому за період сума опадів становить 41 мм.

Період від появи суцвіть до початку цвітіння (2 червня) в середньому триває 12 днів. Запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–50 см в цей період – 76 мм, що становить  67% від найменшої вологоємкості. У середньому за період  сума опадів склала 33–мм.

Full Text: PDF