Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА ВИХІДНОГО МАТЕРІАЛУ ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ РАЙГРАСУ ВИСОКОГО (ARRHENATHERUM ELATIUS L.)
В. Я. Кочерга, М. Ю. Харченко

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Райграс високий (Arrhenatherum elatius L.) – багаторічний нещільно кущовий верховий злак ярого типу розвитку, висотою до 200 см, ранньостиглий. Відзначається високою здатністю до кущіння. Це один із скоростиглих багаторічних злаків. Його фаза цвітіння в зоні Лісостепу починається наприкінці травня, насіння дозріває наприкінці червня – на початку липня. Ця культура належить до верхових злаків, у яких генеративні й подовжені вегетативні пагони з великою кількістю листків утворюють більше кормової маси при сінокісному використанні. Дає 2–3 укоси. Найбільший урожай насіння можна отримати в перші два роки використання.

Колекція райграсу високого Устимівської дослідної станції рослинництва Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва представлена 14 зразками. Впродовж 2020–2022 рр. проводилось детальне вивчення 9 колекційних зразків походженням із Польщі. Метою досліджень було вивчення зразків на здатність до формування високої і стабільної урожайності зеленої маси та насіння в умовах центральної частини Лівобережної України для подальшого їх використання у селекції. Закладка дослідів, фенологічні спостереження, відбір проб, обліки урожаю виконувались згідно загальноприйнятих методик. Фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин райграсу багаторічного проводились впродовж вегетаційного періоду. Облік кормової продуктивності за сінокісного використання проводили у фазі колосіння – початку цвітіння.


Full Text: PDF