Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЗРАЗКИ ГЕНОФОНДУ ПЕРСИКА ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ НА ЯКІСТЬ ПЛОДІВ
Т. І. Красуля

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Персики є одним з найулюбленіших фруктів серед населення України. Вітчизняні виробники через ряд причин не можуть у повній мірі забезпечити потребу споживачів у свіжій продукції. Підвищений попит на ринку значною мірою задовольняється завдяки імпорту з європейських країн. В умовах конкуренції виробник має запропонувати продукт, який би відрізнявся за зовнішнім виглядом та смаком від вже існуючого. Тому актуальним є питання створення нових сортів персика з підвищеною якістю плодів. З метою виявлення зразків-носіїв селекційно цінних ознак вивчали генофонд персика за такими показниками якості плодів, як величина, привабливість зовнішнього вигляду, смак.

В результаті вивчення виявлено, що зразки ʻДар Степуʼ, ʻДостойнийʼ, ʻЛасунецьʼ, ʻРедхавенʼ, ʻСяйвоʼ, ʻТемісовськийʼ, ʻУрожайний жовтийʼ, ʻHarrow Diamondʼ, ʻBenedicteʼ, ʻMontar,ʼ ʻSummer Ladyʼ, ʻТ‑4ʼ, ʻТ-5ʼ відзначаються плодами вище середньої величини, масою 150,1–200,0 г. Великі плоди, на рівні 207,8–242,8 г формували зразки ʻІван Тупіцинʼ, ʻЮвілейний Сидоренкаʼ, ʻWaclawʼ, ʻТ-3ʼ.

Наявність покривного забарвлення різної інтенсивності була відмічена на плодах всіх зразків, що вивчались. Розмитим темно-карміновим або бордовим румʼянцем майже на всій поверхні характеризуються плоди зразків ʻЛюбімийʼ, ʻНарядний нікитськийʼ, ʻAzuriteʼ, ʻGold Lineʼ. Значна кількість зразків, у тому числі ʻДар Степуʼ, ʻЗгодаʼ, ʻМолдавський жовтийʼ, ʻМєчтаʼ, ʻРедхавенʼ, ʻУрожайний жовтийʼ, ʻHarbingerʼ, ʻHarnasʼ, ʻMontarʼ, ʻSummer Ladyʼ має яскраве рожево-червоне, червоне або кармінове покривне забарвлення плоду, що охоплює 0,5–0,75 поверхні. Плоди зразків ʻГранатовийʼ, ʻЛакомийʼ, ʻЧарівникʼ, ʻBenedicteʼ, ʻHarrow Beautyʼ, ʻHarrow Diamondʼ, ʻWaclawʼ, ʻТ-3ʼ, ʻТ-4ʼ до половини вкриті червоним або карміновим румʼянцем. Високу оцінку привабливості зовнішнього вигляду плодів (8 балів) одержали зразки великоплідні з рівною поверхнею, а також вище середньої та середньої величини з яскравим покривним забарвленням, що охоплює не менше половини поверхні. Це ʻДар Степуʼ, ʻІван Тупіцинʼ, ʻЛасунецьʼ, ʻЛюбімийʼ, ʻМєчтаʼ, ʻМолдавський жовтийʼ, ʻУрожайний жовтийʼ, ʻЮвілейний Сидоренкаʼ, ʻРедхавенʼ, ʻЧарівникʼ, ʻAzuriteʼ, ʻBenedicteʼ, ʻGold Lineʼ, ʻHarnasʼ, ʻHarrow Diamondʼ, ʻMontarʼ, ʻSummer Ladyʼ, ʻТ-3ʼ, ʻТ‑4ʼ.

Full Text: PDF