Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ НАСІННИЦТВА
Г. О. Криштофор

Last modified: 2023-06-14

Abstract


Важливу роль у створенні сприятливих умов для розвитку галузі насінництва відіграють інвестиції. Для залучення інвестиційних ресурсів галузь повинна відповідати ряду характеристик, тобто бути інвестиційно привабливою. Формування інвестиційної привабливості необхідно для: забезпечення конкурентоспроможності продукції і підвищення її якості, структурної перебудови виробництва, створення необхідної сировинної бази для ефективного функціонування підприємств галузі тощо.

Визначення поняття «інвестиційна привабливість» має суттєве значення при активізації інвестиційного процесу, а більш повне його розуміння дозволить прискорити процес залучення іноземних та вітчизняних інвестицій в українські насіннєві підприємства. В сучасному розумінні поняття «інвестиційна привабливість» досить широке і багатьма авторами трактується по різному. Т. С. Колмикова визначає, що «інвестиційна привабливість - це категорія, яка характеризується ефективністю використання майна підприємств, їх платоспроможністю, стійкістю фінансового стану, можливістю розвиватися на основі підвищення дохідності капіталу, техніко-економічного рівня виробництва, якості і конкурентоздатності продукції». Таке тлумачення інвестиційної привабливості не дає тієї ємної та раціональної характеристики, яку можна використовувати на практиці. Н. А. Левченко підкреслює психологічну складову: «Інвестиційна привабливість – це ступінь ймовірності досягнення висунутих цілей інвестування, яка виражена в індивідуальних очікуваннях економічних агентів потенційних суб’єктів інвестиційного процесу». В своїй роботі Д. В. Дежинов визначає інвестиційну привабливість як сукупність сприятливих інвестиційних і інноваційних умов і переваг, які принесуть інвестору додатковий прибуток і зменшать ризик вкладень. А. С. Понін вважає, що «інвестиційна привабливість країни, регіону тощо – це система або поєднання різних об’єктивних ознак, засобів, можливостей, які обумовлюють в сукупності потенційний платоспроможний попит на інвестиції в певній країні, регіоні, галузі тощо».