Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ПОТЕНЦІАЛ СИМБІОТИЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ КОМПОЗИЦІЇ ШТАМІВ B. JAPONICUM ІЗ СОЄЮ РІЗНИХ СОРТІВ
Д. В. Крутило

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Соя є основною зернобобовою культурою світового землеробства і однією із стратегічних культур для України. Як і всі бобові соя здатна вступати у симбіотичні взаємовідносини з бульбочковими бактеріями, забезпечуючи частково або повністю свої потреби в азоті.

В Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН запропоновано нові підходи до вирішення проблеми підвищення ефективності бобово-ризобіального симбіозу сої. Це – застосування бінарної композиції високоефективних штамів Bradyrhizobium japonicum 46 + B. japonicum КВ11, які належать до різних генетичних груп (USDA 6 і USDA 123 відповідно).

Метою нашої роботи було вивчити взаємовідносини сої різних сортів з двома штамами B. japonicum за умов змішаної інокуляції, оцінити вплив інтродукованих мікроорганізмів на місцеві ризобіальні угруповання ґрунту, формування і функціонування симбіотичних систем та урожайність сої.

Дослідження проводили у дрібноділянкових польових та виробничих дослідах у різних ґрунтово-кліматичних умовах України. Використовували сорти сої різного еколого-географічного походження: ‘Устя’ (Україна), ‘Сузір’я’ (Україна), ‘Sito’ (Німеччина), ‘Шара’ (Білорусь), ‘Бейхудо’ (Китай), ‘Хейхе 6’ (Китай), ‘Lambert’ (США), ‘Корада’ (Канада), ‘Либідь’ (Канада), ‘ІС–14’ (Угорщина), ‘Войва’ (Латвія), ‘Proteinka’ (Сербія).

Full Text: PDF