Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ДИНАМІКА ВМІСТУ БІЛКА В СОРТАХ ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО ЗА 2018–2022 РР. В РІЗНИХ ГРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ ЗОНАХ УКРАЇНИ
Т. Є. Кулик, С. О. Ляшенко, С. Л. Чухлєб

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Тритикале – озима або яра злакова рослина штучно виведена селекціонерами схрещуванням жита з пшеницею. В Україні поширені в основному озимі форми. Рослини тритикале сильно кущаться, мають високу морозостійкість (більшу ніж у пшениці), стійкі до грибкових та вірусних захворювань, високий вміст білку та насиченість вітамінами в зерні, менш вимогливі до родючості ґрунтів, оскільки їхня коренева система високо фізіологічно активна.

Зважаючи на неперевершений склад для виготовлення найякіснішого питного спирту, а також достойні пекарські властивості (виготовлення бісквітів) і як корисний компонент комбікорму для підгодівлі тварин вирощування тритикале в Україні має хороші перспективи для реалізації свого потужного потенціалу.

А оскільки природно-кліматичні умови швидко змінюються, ми повинні звертати увагу на сільгоспкультури, що максимально пристосовані до різних екологічних ніш. З метою подальшого вивчення якості сортів зерна тритикале озимого доцільним є вивчення вмісту білку в зерні та напрямку його використання. Польові дослідження сортів тритикале озимого проводиться на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) в ґрунтово-кліматичних зонах Лісостепу та Полісся. Визначення вмісту білка в лабораторії показників якості сортів рослин УІЕСР за допомогою інфрачервоного аналізатора «Infratec1225» (фірма «Tecator», Швеція).

Згідно Програми лабораторних досліджень у 2018 р. в лабораторію надійшло 23 сорти зерна тритикале озимого, в 2019 р.– 19 сортів, у 2020 р. – 17 сортів, у 2021 р. – 12 сортів та у 2022 р. – 11 сортів.

Full Text: PDF