Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЛЕКСУ АГРОНОМІЧНО КОРИСНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ПШЕНИЦІ ЯРОЇ
А. С. Левішко, І. І. Гуменюк, В. В. Дворецький

Last modified: 2023-06-14

Abstract


Вирощування пшениці ярої в ґрунтах України займає чільне місце. Також в даних посівах трапляються ураження кореневими гнилями. Як і при вирощуванні будь-якої сільськогосподарської культури, особливо зернових, важливо надавати перевагу оптимізації фітосанітарного стану ґрунтів і вирощуваних на них рослинам. Як показує практика, відсутність постійного насичення агроценозів корисними біологічними агентами та інтенсивне використання пестицидів призводить до підвищення стійкості патогенів і виникнення загрози від тих, які раніше не створювали небезпеки. Тому, вважається, що сталий розвиток сучасного сільського господарства залежить від дозованого використання хімічних препаратів (за неможливості їх повного виключення) та ефективного застосування агрономічно корисних мікроорганізмів.

Тому, метою нашої роботи було вивчення впливу препарату на основі комплексу корисних мікроорганізмів (ККМ) на вирощуваня пшениці ярої. Польові випробування проводили на дослідних полях Сквирської дослідної станції органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН. Обробку насіння проводили за стандартною методикою інокуляції насіння зернових.

В результаті роботи, було показано, що обробка ККМ сприяла зниженню кореневих гнилей пшениці ярої. Ефективність біопрепарату була на одному рівні із двокомпонентним хімічним протруйником (мефеноксам+тебуконазол) – 94–99%. Також було показано позитивний вплив обробки біопрепаратом на мікробіологічний склад ґрунту. При використанні ККМ спостерігалась активація сапротрофних грибів та зниження кількості фітопатогенів, тобто покращення загального фітосанітарного стану ґрунту. Обробка хімічним препаратом сприяла пригніченню не лише патогенних, але й сапротрофних грибів, що зберігалось протягом всієї вегетації пшениці. Загальна прибавка врожаю склала 1,03 т/га.