Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
УРОЖАЙНІСТЬ ТА ПОСІВНІ ЯКОСТІ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОПЕРЕДНИКІВ І СТРОКІВ СІВБИ
М. М. Листуха

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Добре налагоджене насінництво пшениці озимої відіграє важливу роль у реалізації селекційних досягнень та забезпеченні виробництва високоякісним насіннєвим матеріалом.

Досягнення високого врожаю та якісного насіння можливе лише за сівби по кращих попередниках. Найкращим у цьому плані є паровий попередник, однак реалії виробництва спонукають до підвищення рентабельності рослинництва, тому тримати пар вважається менш вигідним. Саме через це і виникає необхідність у коригуванні елементів технології за різних умов вирощування.

Дослідження впливу сукупності дії факторів (попередника, строку сівби та рівня мінерального живлення) може допомогти розкрити можливості отримання високого врожаю насіння пшениці м’якої озимої з високими посівними якостями.

Метою досліджень було встановити урожайність, посівні якості та біологічні показники насіння нових сортів пшениці м’якої озимої залежно від попередників і строків сівби.

Польові досліди проводили згідно з методикою державного сортовипробування, на ділянках 10 м2 в 4-кратній повторності. Агротехніка − загальноприйнята для пшениці озимої в умовах центрального Лісостепу України. Урожай з дослідних ділянок збирали методом прямого комбайнування „Сампо-130” і перераховували на стандартну (14,0%) вологість. Математичну обробку експериментальних даних проводили методом дисперсійного аналізу з використанням спеціальних пакетів програм (Excel, Statistica 6.0). В лабораторних умовах визначали активність кільчення за методикою Макрушина М.М., енергію проростання та лабораторну схожість за ДСТУ 4138-2002 у сортів пшениці м’якої озимої ‘МІП Ассоль‘, ‘Естафета миронівська‘, ‘МІП Дніпрянка’.

Full Text: PDF