Розмір шрифту:
ВМІСТ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У КОРЕНЕПЛОДАХ МОРКВИ РІЗНИХ ГІБРИДІВ
Остання редакція: 2023-06-14
Тези доповіді
Морква – одна з найпоширеніших овочевих культур, коренеплоди якої вживають у свіжому вигляді, використовують для тривалого зберігання та різних видів переробки. Інколи період зберігання значно перевищує тривалість періоду вегетації. Придатність коренеплодів моркви до зберігання чи певного виду переробки значно залежить від вмісту основних біохімічних показників у них, що в свою чергу визначається умовами вирощування та сортовими особливостями. Останніми роками в Україні з’явилися ботанічні сорти моркви з пурпуровим, фіолетовим, яскраво-жовтим, фіолетовим і навіть білим забарвленням коренеплодів. Якість їх, придатність до зберігання та переробки вивчена недостатньо. Дослідження проводили протягом 2020–2021 рр. згідно з методикою однофакторних дослідів. До схеми досліджень, крім традиційних сортів моркви з помаранчевим забарвленням коренеплоду, включили нові гібриди компанії Бейо з білим забарвленням ('White Sabine F1'), яскраво-жовтим ('Yellowstone F1') та фіолетовою корою і помаранчевою серцевиною ('Purple Sun F1'). Коренеплоди досліджуваних гібридів вирощували в умовах Лісостепу. Біохімічні аналізи свіжих коренеплодів моркви проводили в науково-навчальній лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика (НУБіП України) за загальноприйнятими методиками.Важливими факторами, від яких залежить лежкість коренеплодів та придатність їх до переробки є кількість сухої речовини, цукрів та β-кaрoтину. Вміст їх визначатиме не тільки харчову й біологічну цінність, але й вихід переробленої продукції, тривалість періоду зберігання.
Full Text:
PDF