Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНОГО ДОДАТКУ NDVI CONVERTER ДЛЯ ОЦІНКИ НОРМАЛІЗОВАНОГО ДИФЕРЕНЦІЙНОГО ВЕГЕТАЦІЙНОГО ІНДЕКСУ ПОСІВІВ ОЗИМИХ ПШЕНИЦІ ТА ЯЧМЕНЮ
П. В. Лиховид, С. О. Лавренко

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Мобільний додаток NDVI Converter є інноваційним інструментом для оцінки величини нормалізованого диференційного вегетаційного індексу (NDVI) на посівах основних сільськогосподарських культур, вирощуваних на півдні України, за вихідним показником фракції зеленого листкового покриву (FGCC), який отримують шляхом фотографічної зйомки ділянки поля у мобільному додатку Canopeo. Конвертація величини FGCC, який легко отримати будь-якому власнику смартфона з камерою безпосередньо в польових умовах, в NDVI є актуальним питанням для багатьох агровиробників України, оскільки далеко не всі поля та ділянки мають достатнє покриття у сервісах із надання супутникових знімків та NDVI для потреб агропромислового комплексу. Втім, важливо, щоб інструмент конвертації забезпечував прийнятну точність, оскільки від цього залежатиме правильність оцінки стану посівів і прийняття відповідних агротехнологічних рішень. Нами було протестовано точність мобільного додатку NDVI Converter в умовах Одеської області на посівах озимих пшениці та ячменю. Дані щодо фракції зеленого листкового покриву у фазу BBCH 21-32 отримували безпосередньо в польових умовах у мобільному додатку Canopeo (розробник – Державний Університет Оклахоми, США). Оцінка якості конвертації здійснювалася шляхом статистичного порівняння із актуальними значеннями NDVI для відповідних ділянок досліджуваних полів, отриманих із супутникових знімків Sentinel-1 та Sentinel-2 (комбіновані супутникові знімки для зниження спотворень; усі знімки – виключно за безхмарної погоди, з різницею не більше ±1 доба від моменту фотозйомки). У результаті середня абсолютна похибка конвертації становила 0,07±0,01; похибка у відсотках склала 16,23%, що згідно статистичної класифікації математичних моделей свідчить про середньо-високу точність прогнозу. Коефіцієнт кореляції Пірсона для оціночних та актуальних величин вегетаційного індексу склав 0,9949; коефіцієнт детермінації – 0,9897. Це свідчить про високу адекватність оцінки NDVI у мобільному додатку. Враховуючи вищевикладене, мобільний додаток NDVI Converter може бути рекомендований агровиробникам Півдня України за вирощування озимих зернових культур для оцінки величини нормалізованого диференційного вегетаційного індексу у польових умовах на полях і ділянках, які не мають якісного покриття безкоштовними супутниковими знімками для моніторингу величини вегетаційного індексу.

Full Text: PDF