Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
ЕКОЛОГІЧНІ РИЗИКИ В АГРОФІТОЦЕНОЗАХ ЗА ВПЛИВУ АБІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ
А. М. Ліщук, A. І. Парфенюк, Н. В. Карачинська

Last modified: 2023-06-14

Abstract


Абіотичні фактори, що відповідають за глобальні кліматичні зміни, є невід’ємним компонентом екосистем, в тому числі, агрофітоценозів. Їхній вплив на агрофітоценози часто не може керуватись людиною та інколи може доходити до фізіологічної межі, яка викликає стрес у культурних рослин. Однак мало вивченими залишаються особливості екологічних ризиків в агрофітоценозах за негативного впливу екологічних чинників, в умовах зміни клімату, які спричинюють зміни динаміки і видового складу сегетальної рослинності.

Метою роботи була оцінка впливу абіотичних факторів, таких як температура повітря та волога, на поширення і видовий склад сегетальної рослинності агрофітоценозів та обґрунтування ймовірності виникнення екологічних ризиків.

В ході дослідження використано інформаційний, порівняльний і практичний аналіз результатів наукових досліджень для упорядкування тематичної проблематики. Визначено перелік екологічних ризиків, пов’язаних із погіршенням фітосанітарного стану агроценозів території України за впливу абіотичних чинників (температури повітря і вологості ґрунту), що зумовлюють зниження урожайності та якості сільськогосподарської продукції тощо. Показано, що зміни температури повітря і вологості ґрунту в умовах зміни клімату спричиняють загострення екологічних ризиків, пов’язаних із погіршенням фітосанітарного стану агроценозів, а саме: із поширенням адвентивних та інвазійних видів рослин;  з втратою конкурентної спроможності культур в агрофітоценозах щодо сегетальної фітобіоти; із збільшенням чисельності видів та ареалів поширення сегетальної фітобіоти; зміною посівних площ, продуктивністю і якістю урожаю сільськогосподарських культур в агроценозах; набуттям толерантності сегетальної фітобіоти та погіршенням ефективності застосування гербіцидів в умовах кліматичних змін. Нами визначено можливі наслідки виникнення екологічних ризиків та доведено, що за коливання агрокліматичних показників посилюються проблеми розповсюдження бур’янів та інвазійних чужорідних рослин в агроекосистемах внаслідок зміни їхнього ареалу та щільності популяції.