Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ БАТЬКІВСЬКИХ КОМПОНЕНТІВ СХРЕЩУВАННЯ І УМОВ РОКУ НА ХАРАКТЕР УСПАДКУВАННЯ В F1 ДОВЖИНИ СТЕБЛА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ
М. В. Лозінський, Г. Л. Устинова, М. О. Самойлик

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


За гібридизації, як одного з основних методів створення вихідного матеріалу і сортів сільськогосподарських культур, на початкових етапах селекційної роботи важливим є встановлення характеру успадкування господарсько-цінних ознак у гібридів першого покоління. Науковці часто пов’язують формотворчий процес в гібридних популяціях з типом успадкування певної кількісної ознаки в F1.

Метою досліджень в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ було встановлення типів успадкування довжини головного стебла в F1 пшениці м’якої озимої в 2018–2020 рр. залежно від батьківських компонентів гібридизації і умов року.

Матеріалом досліджень були гібриди отримані від схрещування материнською формою низькорослого сорту ІІ групи ʻБілоцерківська напівкарликоваʼ з середньорослими сортами І групи ʻЗолотоколосаʼ, ʻЧорняваʼ, ʻАнтонівкаʼ, ʻДобірнаʼ і середньорослими ІІ групи ʻКольчугаʼ, ʻЄдністьʼ, ʻВідрадаʼ. Розподіл сортів за висотою рослин проводили відповідно даних оригінаторів з використанням широкого уніфікованого класифікатора СЕВ роду Triticum L. (1989). Для встановлення типу успадкування довжини стебла визначали ступінь фенотипового домінування за методикою B. Griffing (1950). Класифікацію отриманих даних проводили за G.M. Beil, R.E. Atkins (1965).

Проведені дослідження свідчать про значну диференціацію показників ступеня фенотипового домінування залежно від компонентів гібридизації і умов року. У 2018–2020 рр. ступінь фенотипового домінування змінювався від мінус 63,0 до 7,0 у комбінації схрещування ʻБілоцерківська напівкарликоваʼ / ʻАнтонівкаʼ.

За гібридизації материнською формою низькорослого сорту ІІ групи ʻБілоцерківська напівкарликоваʼ з середньорослими сортами І групи успадкування довжини стебла відбувалося за від’ємним наддомінуванням та позитивним наддомінуванням у 41,7% гібридів по кожному типу. Лише гібриди ʻБілоцерківська напівкарликоваʼ / ʻЧорняваʼ, ʻБілоцерківська напівкарликоваʼ / ʻАнтонівкаʼ детермінували ознаку у 2020 р. за частковим від’ємним успадкуванням. При залученні до гібридизації чоловічою формою середньорослих сортів ІІ групи у шести з дев’яти отриманих гібридів успадкування довжини стебла відбувалося за від’ємним наддомінуванням, а в трьох за позитивним наддомінуванням.

Full Text: PDF