Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
ЗАЛЕЖНІСТЬ УРОЖАЙНОСТІ TRITICUM AESTIVUM L. ТА TRITICUM DURUM DEST. ВІД ВПЛИВУ ЧИННИКІВ
Р. М. Лось, О. В. Гуменюк, В. В. Кириленко, Н. С. Дубовик

Last modified: 2023-06-14

Abstract


Підвищення урожайності і поліпшення якості зерна потребують постійного вдосконалення технології вирощування зернових культур з використанням новітніх наукових розробок. Основний чинник створення високопродуктивних посівів пшениці озимої – поліпшення їх структури, яке залежить від строків сівби, норми висіву, польової схожості насіння, виживання рослин тощо.

Метою досліджень було визначення потенціалу врожайності нових сортів пшениці озимої миронівської селекції залежно від попередників та строків сівби в умовах північно-східного Лісостепу України. Дослідження проведено на полях ДП ДГ «Правдинське» Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН (МІП) (Сумська область)у вегетаційні роки 2018/19–2020/21 (чинник – А (рік)), що розташований в умовах північно-східного Лісостепу України. Об’єктом досліджень були п’ять нових сортів пшениці озимої миронівської селекції (‘МІП Фортуна’, ‘МІП Лада’, ‘МІП Ювілейна’, ‘Аврора миронівська’, ‘МІП Лакомка’) – чинник В (сорт).

Незалежно від строків сівби середня врожайність для досліджуваної вибірки сортів після попередника соя була вищою і варіювала від 3,93 до 6,75 т/га у порівнянні з попередником соняшник – 3,92–6,24 відповідно. У сприятливі 2019 і 2021 рр. після попередників соняшник та соя всі сорти мали вищу урожайність за сівби 25 вересня. Негативний вплив першого строку сівби (25 вересня) посилювався за посушливих умов вегетаційного 2020/21 р. (особливо у вересні 2020 р. випало найменше опадів, min = 12,6 мм, що негативно вплинуло на розвиток рослин пшениці, а в майбутньому на низький рівень урожайності. Встановлено, що вплив погодних умов на врожайність, великою мірою залежить від гідротермічного режиму впродовж вегетаційного періоду пшениці озимої. За результатами трирічного дослідження (2019–2021 рр.) виявлено, що кращим строком сівби пшениці озимої в умовах північно-східного Лісостепу України є період із першої декади жовтня (5 жовтня). За результатами дослідження сортових відмінностей визначено, що найбільшу врожайність у цілому по досліду за двома строками сівби (25 вересня та 5 жовтня) мали високий рівень врожайності сорти ‘МІП Ювілейна’ (6,38 та 6,82 т/га відповідно) та ‘МІП Фортуна’ (6,78 та 6,60 т/га відповідно).