Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
ГЕНЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ЧОЛОВІЧОСТЕРИЛЬНИХ ЛІНІЙ І ЗАКРІПЛЮВАЧІВ СТЕРИЛЬНОСТІ ЖИТА ОЗИМОГО (SECALE CEREALE L.)
З. О. Мазур, М. О. Корнєєва

Last modified: 2023-06-14

Abstract


В процесі практичного використання довено перевагу гібридів жита озимого на основі ЦЧС порівняно з міжсортовими, сортолінійними гібридами на фертильній основі і сортами-синтетиками. Перші гібриди жита озимого (Первісток F1, Юр’ївець F1, Слобожанець F1 та ін.) за продуктивністю знаходяться на рівні кращих  зарубіжних зразків. Для реалізації селекційних програм з використанням гетерозису жита озимого на основі ЦЧС необхідно мати колекцію материнських форм (стерильних аналоги сортів або ліній), закріплювачі стерильності, і батьківських форм у формі відновлювачів фертильності. На Верхняцькій дослідно-селекційній станції упродовж останнього десятиліття активно створюються такі селекційні матеріали.

Метою роботи було визначити генетично-селекційну цінність пилкостерильних ліній і закріплювачів стерильності жита озимого.

У процесі створення 11 чоловічостерильних ліній жита озимого оцінювали ефекти загальної комбінаційної здатності на основі застосування  методу полікрос-тесту. Дисперсійний аналіз показав наявність істотних відмінностей між досліджуваними полікросними зразками Fф = 25,78 › Fт = 2,7. Найвищими  істотно доведеними ефектами ЗКЗ характеризувалися три ЧС аналоги: ЧС 4 (qі=+2,81), ЧС18(qі=+1,18), ЧС 46 (qі=+1,21), які у своєму генотипі маюли сприятливі домінантні алелі, що успадковуються у наступних поколіннях.

Істотно високі ефекти ЗКЗ серед  закріплювачів стерильності  виявлено у трьох ліній: ЗС 13 (qj =2,19); ЗС 51 (qj = 1,59); ЗС 182 (qj =4,19). Частота селекційно привабливих ліній становила 30,9%. Урожайність (у перерахунку на т/га) кращих гібридних зразків за участю цих новостворених форм, одержаних методом полікрос-тесту, коливалась у межах 3,6–8,0 т/га.

Відібрані лінії (ЧС аналоги і ЗС) з високою комбінаційною здатністю залучено у схрещування для створення материнської форми по типу простих ЧС гібридів (гібридизація з неродинними ЗС), а також з запилювачами – відновлювачами фертильності для одержання високопродуктивних ЧС гібридів жита озимого.