Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
РАЦІОНАЛЬНИЙ СИСТЕМА УДОБРЕННЯ ЧЕРЕШНІ В ЗРОШУВАНИХ УМОВАХ ЧОРНОЗЕМУ ПІВДЕННОГО ЛЕГКОСУГЛИНКОВОГО
Т. В. Малюк

Остання редакція: 2023-06-14

Тези доповіді


Потужним фактором регулювання інтенсивності продукційних процесів плодових насаджень та формування якісних властивостей ґрунтів в плодових агроценозах є раціональна система удобрення, яка впливає на технологічні, економічні, екологічні, агромеліоративні та інші властивості штучних агросистем. Водночас при впровадженні нових технологій вирощування плодових культур виникає необхідність розробки нових елементів систем удобрення, які враховуватимуть біологічні особливості культур, допомагатимуть реалізації їх генетичного потенціалу, матимуть екологічне та економічне значення.

В МДСС імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН проводяться дослідження щодо виявлення раціональної системи удобрення черешні сорту Крупноплідна та Світхарт 2015 р. садіння. Схемою досліду передбачено варіанти із різними системами удобрення: органічна (гній 20 т/га); мінеральна (N80Р60К100); органо-мінеральна (гній 10 т/га+N40Р30К50); ресурсозберігаюча (гній 10 т/га + N20P15K25+гуматовмісний препарат), контрольний варіант – без добрив. Вологість ґрунту підтримується системою краплинного зрошення на рівні 70% НВ.

Дослідженнями встановлено, що застосування мінеральної (способом фертигації), органічної та органо-мінеральної систем удобрення інтенсивних насаджень черешні сприяло покращенню поживного режиму ґрунту та суттєвому збільшенню вмісту рухомих форм поживних речовин на 1,2–9,7 мг/кг порівняно до контролю залежно від елементу. За результатами рослинної діагностики підвищення засвоєння NPK рослинами у першій половині вегетаційного періоду зросло відносно контролю на 8–24%. Покращення фізіолого-біохімічних процесів унаслідок застосування добрив також обумовило зростання концентрації хлорофілу у листках на 10-19% порівняно з контролем (0,76–0,89%).

Full Text: PDF