Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
СТІЙКІСТЬ СОРТІВ TRITICUM AESTIVUM L. ДО ЗБУДНИКА TILLETIA CARIES TUL.
Л. А. Мурашко, В. В. Кириленко, О. В. Гуменюк

Остання редакція: 2023-06-16

Тези доповіді


Одним з найпоширеніших захворювань пшениці озимої є тверда сажка, збудником якої являється базидіальний гриб Tilletia caries Tul. (T. tritici Wint).

У природних умовах Tilletia caries розвивається на багатьох видах пшениці, і крім того, відмічена на видах родів Aegilops, Agropyron, Amblyopyrum, Poa, Bromus i Secale (на Secаle cereale цей вид часто плутають з Tilletia secalis), а також на тритикале. Збудник особливо сильно уражує м’які сорти пшениці, тоді як більш стійкими до нього є однозернянки, двозернянки, деякі з твердих сортів пшениці, а також гексаплоїдні – Triticum spelta, тетраплоїдні – T. carthlicumi T. timopheevii. Високою імунністю до збудника відзначаються зразки гексаплоїдної пшениці T. zhukovskyi.

Мета досліджень полягала у виділені на штучному інфекційному фоні твердої сажки стійких зразків озимої пшениці з колекційного розсадника.

З метою пошуку ефективних джерел стійкості до Tilletia caries у 2020–2022 роках нами було досліджено 256 колекційних зразків на штучному інфекційному фоні даного збудника хвороби. Посівний матеріал заспорювали хламідоспорами популяції збудника Tilletia caries з розрахунку 1 г спор на 100 г насіння, сівбу проводили в пізні строки після 25 жовтня на глибину сім–вісім сантиметрів. Облік ураження збудником твердої сажки рослин проводили у фазі молочно-воскової стиглості пшениці.

Середній розвиток твердої сажки у колекційному розсаднику за роки вивчення становив 54,8%. За роки досліджень колекційних зразків виділили 15 імунних (0%) і 16 високостійких (1–5%) до твердої сажки. Інші мали середній (10–25%) та високий (25–50%) відсоток ураження даним збудником. Імунними (0%) до Tilletia caries були зразки: ‘Експромт’, ‘Митець’, ‘Ласуня’, ‘Еритроспермум 25645’, ‘Еритроспермум 24210’, ‘Лютесценс 779/83’, ‘ТАМ 107’, ‘ОК 941611’, ‘ОК 9900548’, при ураженні сорту – індикатору високої сприйнятливості ‘Polka’ на рівні 75,2%.

Full Text: PDF