Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ДИНАМІКА ЧИСЕЛЬНОСТІ ПОПУЛЯЦІЇ HAPLOTHRIPS TRITICI KURDJUMOV НА ПОСІВАХ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
Ю. М. Судденко, О. В. Гуменюк, В. В. Кириленко

Остання редакція: 2023-06-16

Тези доповіді


Трипс пшеничний (Haplothrips tritici Kurdjumov) – моновольтинний олігофаг злаків, який надзвичайно великої чисельності набув в останнє десятиріччя. Цьому сприяло погіршення культури землеробства (порушення сівозмін, систем основного обробітку ґрунту та догляду за посівами), а аномальна тепла з помірними опадами погода восени і відсутність значних похолодань в зимовий період сприяє добрій перезимівлі цих комах. Майже щороку вони призводять до зниження маси 1000 зерен на 10–30%.

Мета – дослідити динаміку чисельності популяції трипса пшеничного на посівах пшениці озимої, що є важливим кроком до розв’язання проблеми зменшення втрат зерна і погіршення його якості від фітофага.

Експериментальні дослідження проводили в 2022 р. на посівах пшениці озимої Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України. Обліки чисельності популяції шкідників здійснювали за загальноприйнятими та спеціальними методами у сільськогосподарській ентомології та захисті рослин.

За результатами фітосанітарного моніторингу пшениці озимої виявили чотири види трипсів: пшеничний (Haplothrips tritici Kurdjumov), пустоцвітий (Haplothrips aculeatus Fabricius), польовий (Chirothrips manicatus Haliday) та житній (Limothrips denticornis Haliday) трипси. Найбільш розповсюджений та шкідливий Haplothrips tritici Kurdjumov.

Full Text: PDF