Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ФЕНОТИПОВА І ГЕНОТИПОВА МІНЛИВІСТЬ КІЛЬКОСТІ ЗЕРЕН З ГОЛОВНОГО КОЛОСУ У СОРТІВ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО
С. М. Холод, Ю. Г. Іллічов

Остання редакція: 2023-06-16

Тези доповіді


В онтогенезі ячменю ярого важливу роль відіграють процеси росту та розвитку, які лежать в основі формування зерен і всього урожаю. Кількість зерен залежить від генетичного потенціалу продуктивності колосу, а їх реалізація від норми реакції генотипу та умовами навколишнього середовища в період формування колосу, колосків і квіток у фазу цвітіння.

Польові та лабораторні дослідження проводили в колекційному розсаднику відділу зернових культур Устимівської дослідної станції рослинництва Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН України протягом 2019–2021 рр. Матеріалом для досліджень були 25 зразків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.), що походять із п’яти країни світу та різних груп стиглості. Метою дослідження було вивчення фенотипової і генотипової мінливості кількості зерен з головного колосу у різних за скоростиглістю сортів ячменю ярого.

В середньому за три роки кількість зерен з головного колосу у досліджуваних сортів становила від 18,9 до 28,3 шт., що в середньому становило 23,5 шт. Найбільшу кількість зерен формували ‘CDC Carter’ (26,9 шт.), ‘CDC Hilose’ (26,3 шт.) ‘Condor’ (26,9 шт.), ‘Tercel’ (24,7 шт.) (CAN), ‘Великан’ (28,3 шт.) (KAZ), ‘МІП Титул’ (26,5 шт.) ‘Арістей’ (25,6 шт.) (UKR).

Фенотипова мінливість кількості зерен у 18 із 25 сортів, за коефіцієнтом варіації (V=2,0–10,0%) є не значною. Сорти ‘Condor’ (V=14,0%), ‘Tercel’ (V=11,4%) (CAN), ‘Целинный’ (V=10,7%) (KAZ), ‘МІП Девіз’ (V=11,0%), ‘МІП ‘Захисник’ (V=11,7%) (UKR) мали середнє варіювання. Встановлено, що стабільний прояв ознаки (V=2,3–4,0%) мали ‘Беркут’, ‘Арістей’, ‘Гарант преміум’ (UKR), ‘Великан’ (KAZ), ‘Диалог’ (RUS). Мінливість на рівні (V=5,0–9,0%) відмічена у сортів ‘Діантус’, ‘Лідер’, ‘МІП Титул’, ‘МІП Шарм’, ‘МІП Вдячний’ (UKR), ‘Карабалыкский 85’ (RUS), ‘Табол’ (KAZ). Високий рівень коефіцієнту варіації відмічено у сортів ‘CDC Hilose’ та ‘Roseland’ (CAN) – (V=20,0–23,0%).


Full Text: PDF