Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ВВЕДЕННЯ В КУЛЬТУРУ IN VITRO РОСЛИН VACCINIUM CORYMBOSUM ‘BLUECROP’
О. Ю. Чорнобров

Остання редакція: 2023-06-16

Тези доповіді


Розроблення біотехнології масового тиражування in vitro високоврожайних рослин Vaccinium corymbosum ‘Bluecrop’ одне із актуальних завдань для промислового ягідництва. V. corymbosum ‘Bluecrop’ – це багаторічний, листяний чагарник з дуже розгалуженими прямими пагонами; найбільш поширений сорт в США з 1952 року. Традиційно рослини сорту розмножують методами вегетативного розмноження, однак вони поширюють низку захворювань бактеріальної, грибної та вірусної природи. Застосування мікроклонального розмноження дозволяє одержувати достатню кількість оздоровлених генетично однорідних рослин-регенерантів упродовж року з мінімальної кількості донорного матеріалу. У світовій практиці актуальним наразі є розроблення ефективного протоколу мікроклонального розмноження ягідних рослин, дослідження морфогенетичного потенціалу й регенераційної здатності тканин in vitro та адаптації рослин ex vitro (Quiroz Karla et al., 2017; Capocasa et al., 2019; Valencia Juarez  et al., 2019; Tejada-Alvarado et al., 2022). Водночас відомо, що на ефективність мікроклонального розмноження впливає низка чинників, що в свою чергу визначає необхідність добору умов культивування для кожного генотипу індивідуально. Мета дослідження – розроблення протоколу введення рослин V. corymbosum ‘Bluecrop’ в умови in vitro для мікроклонального розмноження.

Для досліджень використовували фрагменти пагонів з 1–2 бруньками, ізольовані із 6-річних рослин-донорів V. corymbosum ‘Bluecrop’ у березні 2023 року. Для стерилізації експлантатів використовували 70% етиловий спирт (1–2 хв), 1,0–2,0% AgNO3, 35% H2O2. Рослинний матеріал культивували на живильному середовищі МS (Murashige & Skoog, 1962) з додаванням 0,25 мг∙л-1 кінетину, 100 мг∙л-1 інозитолу, 30 г∙л-1 сахарози, 7,0−7,3 г∙л-1 агару мікробіологічного. Показник кислотності середовища (рН) доводили до рівня 5,7−5,9. Асептичні умови створювали за методами, загальноприйнятими у біотехнології (Калінін та ін., 1980; Smith, 2012).

Full Text: PDF