Остання редакція: 2018-04-18
Тези доповіді
Історично склалося, що система землеробства, культура поля, культура людей розвиваються паралельно. Це і стало запорукою і потребою сьогодення в розвитку органічного землеробства. Не лише закордоном, але і на Україні стає популярним здоровий спосіб життя, який включає здорове харчування, а також життя в екологічно чистій країні. Екологічно чисті, безпечні продукти харчування можливо отримати лише за умови застосування органічних систем захисту та стимулювання росту рослин. Важливим для задоволення суспільних потреб у споживанні якісних продуктів є розроблення і запровадження у виробництво органічної технології жита озимого.
У типових сівозмінах органічних систем землеробства сільськогосподарських підприємств, що розвивають галузь тваринництва, підстилковий гній вносять, як правило, під інтенсивні культури, які забезпечують найвищий вихід продукції, а біомасу останнього укосу багаторічних трав – під озиму та яру пшеницю, зерно яких користується найбільшим попитом. Тому аналіз ефективності виробництва органічного зерна жита озимого та нормування витрат виробничих ресурсів в органічній технології вирощування культури здійснювались на основі її варіантів, за яких системи удобрення передбачають заорювання побічної продукції попередника з підживленням гуміновими добривами, а також внесення у ґрунт біомаси пожнивного сидерату.