Розмір шрифту:
Ринок картоплі в Україні: проблеми, виклики та перспективи
Остання редакція: 2024-06-20
Тези доповіді
Мета. На основі дослідження відкритих джерел інформації проведено аналіз споживчого ринку та напрямів використання картоплі в Україні для визначення пріоритетних шляхів розвитку картоплярства. Методи. Порівняння, абстрагування, узагальнення, аналіз і синтез. Результати. Картопля є однією з базових і традиційних культур в Україні. Її врожай варіює у межах від 19 до 22 млн. тонн. Оцінка валового збору картоплі ускладнена через те, що понад 90% її вирощується у приватних господарствах для власного споживання. Близько 31% вирощеної картоплі використовують на продовольче споживання, 29% – на корм, 26% – для садіння, 6% – нехарчова переробка (виробництво крохмалю і продукції з нього). При цьому втрати при збиранні та зберіганні можуть становити 10–20%. Картоплярство в Україні орієнтоване, здебільшого, на внутрішній ринок. Є невеликий за обсягом експорт до Молдови, Азербайджану і Грузії. Експорт до країн Західної Європи ускладнений через санітарні обмеження та потребує гармонізації законодавства. Одна із головних переваг картоплярства – розширений перелік можливостей переробки. Попит на продукти переробки картоплі постійно зростає. Картопля є компонентом для виробництва у харчовій (картопля фрі, крохмаль, чипси, картопляні пластівці, борошно), паперовій, текстильній, хімічній та фармацевтичній промисловості. Кожна галузь вимагає певних якісних показників продукції. Загальними вимогами до картоплі на переробку є збалансований вміст сухої речовини, цукрів та крохмалю в бульбах, неглибоке залягання вічок, незначне механічне пошкодження бульб, відсутність бульб із певними фізіологічними деформаціями. Висновки. Таким чином, для картоплярів краще поєднувати вирощування картоплі із переробкою, тоді можливий гарантований збут продукції та оплата. Наразі в Україні налагоджено виробництво крохмалю і чипсів. Перспективним напрямом є виготовлення напівфабрикатів з картоплі. Для цих цілей виділяють сорти картоплі, призначені для варіння, смаження, запікання та з кольоровим забарвленням м’якоті бульб. Займаючись переробкою можна заробляти не тільки на вирощуванні картоплі, а й отримувати прибуток незалежно від сезону. Проте, обов’язково потрібно мати власне сховище для її зберігання.
Ключові слова
: картопля; вирощування; переробка; крохмаль; чипси; зберігання
Full Text:
PDF