Розмір шрифту:
Тип остюка пшениці м’якої як фактор, що впливає на адаптивність
Остання редакція: 2025-08-13
Тези доповіді
Селекційне поліпшення озимої м’якої пшениці неможливе без поглиблення знань про взаємозв’язок важливих господарсько-цінних ознак. До таких ознак належить тип остюка, що є фенотиповою ознакою, на основі якої фактично виділяють окремі різновиди пшениці. У виробництві існують різноманітні думки стосовно переваги тих чи інших генотипів за господарсько-цінними ознаками. Мета. Тому метою роботи було на основі польових даних встановити ймовірну залежність між врожайністю і типом остюків у різних сортозразків пшениці м’якої озимої. Методи. Дані були отримані на основі врожайних випробувань, проведених у 2022–2024 рр. Як вихідний матеріал використано насіння селекційних зразків різного походження. Для аналізу результатів використовували пакет програм MS Office і регресійну статистику. Результати. В результаті досліджень виявлено, що у 2022 році врожайність остистих генотипів (7,95 т/га) на 0,8 т/га була вищою за врожайність безостих генотипів (7,15 т/га). Тоді як у 2023 р. середня врожайність безостих генотипів (9,25 т/га) перевищувала на 0,2 т/га врожайність остистих (9,09 т/га). У 2024 р. тенденція знову змінилася на користь остистих сортозразків, що показали врожайність (10,16 т/га) на 0,5 т/га вищу, ніж безості генотипи (9,63 т/га).
Full Text:
PDF