Розмір шрифту:
Пшениця яра (Triticum L.) з фізіологічно подвійною природою
Остання редакція: 2025-08-13
Тези доповіді
Мета. На основі всебічного дослідження визначити рівень урожайності та якості нового сорту пшениці м’якої (дворучки) за вирощування в різних ґрунтово-кліматичних умовах України. Методи. Польовий, лабораторний, порівняння, узагальнення та математичної статистики. Результати. Подано результати дослідження сорту пшениці м’якої (дворучки) ‘БГ Ікона 2С’, внесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні в 2023 р., який рекомендовано для вирощування в ґрунтово-кліматичних зонах Степу, Лісостепу та Полісся. Встановлено, що врожайність сорту озимого типу розвитку вирощеного в зоні Степу, в середньому, 4,1 т/га, Лісостепу – 6,4 т/га, Полісся – 6,3 т/га, ярого типу вирощеного в зоні Степу, в середньому, 2,9 т/га, Лісостепу – 4,3 т/га, Полісся – 3,4 т/га. Вміст білку в насінні вирощеному за осіннього терміну сівби становив у Степу, в середньому, 14,8%, Лісостепу – 14,4%, Полісся – 14,4%, ярого в зоні Степу – 17,4%, Лісостепу – 16,3%, Полісся – 16,1%. Вміст клейковини в борошні зерна вирощеного за осінньої сівби становив у Степу, в середньому, 29,2%, Лісостепу – 27,9%, Полісся – 28,9%, ярої в зоні Степу – 33,6%, Лісостепу – 33,8%, Полісся – 33,2%. За кількістю і якістю клейковини, водопоглинаючою здатністю борошна, структурно-механічними властивостями тіста оцінили силу борошна. За осінньої сівби показник у зоні Степу становив, у середньому 343 о.а, Лісостепу – 355 о.а., Полісся – 266 о.а., за весняної сівби в Степу – 391 о.а., Лісостепу – 416 о.а., Полісся – 436 о.а.
Full Text:
PDF