Наукові конференції України, V міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології і сортовивчення»

Розмір шрифту: 
Вміст білка та клейковини в зерні пшениці спельти озимої (Triticum spelta L.) за різних умов вирощування в 2022–2024 рр.
С. О. Ляшенко, Т. Є. Кулик, С. Л. Чухлєб

Остання редакція: 2025-08-14

Тези доповіді


Мета. На основі всебічного дослідження показників якості пшениці спельти озимої (Triticum spelta L.) сорту ‘Білбері’, виділити ґрунтово-кліматичні зони та роки вирощування з високим умістом білку та клейковини в зерні. Методи. Польовий, лабораторний, порівняння, узагальнення та математичної статистики. Результати. Подано результати вивчення показників якості сорту ‘Білбері’, пшениці спельти озимої, внесеної до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні в 2024 році, який рекомендовано для вирощування в ґрунтово-кліматичних зонах Лісостепу та Полісся. Встановлено, що вміст білка та клейковини в зерні пшениці спельти озимої залежно від ґрунтово-кліматичної зони та пункту досліджень варіювали в середньому за 2022–2024 рр. від 13,4 і 26,8 до 15,6% і 32,6%, відповідно, і в середньому становили 14,4% і 29,4%. Рівень варіації (V, %) в ґрунтово-кліматичних зонах вирощування Степ, Лісостеп, Полісся за роки досліджень виявлений на слабкому рівні та в абсолютному визначенні становив за вмістом білку 2,7–3,7% і по кількості клейковини – 3,8–4,8%. За період вирощування 2022–2024 рр. кліматичні умови зони Лісостеп були більш сприятливими для накопичення білка та клейковини в зерні спельти сорту ‘Білбері’ порівняно з вирощуванням у зонах Степу та Полісся. Встановлено, що вміст білка та кількість клейковини в середньому за роки досліджень в сорту ‘Білбері’ вирощеного в зоні Лісостеп варіювали від 14,7 і 30,4 до 15,6% і 32,6%, Степ – від 13,4 і 27,8% до 14,3% і 30,1%, Полісся – від 13,5 і 26,8 до 14,2% і 29,5% та в середньому становив 15,1 і 31,3; 14,0 і 28,8; 13,9% і 28,1%, відповідно.

Full Text: PDF