Наукові конференції України, I міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Дослідження інноваційного розвитку УІЕСР при проведенні кваліфікаційної експертизи сортів рослин
О. П. Попова, О. П. Атаманюк

Остання редакція: 2020-09-10

Тези доповіді


Мета. Вивчення сучасного стану інноваційного розвитку Українського інституту експертизи сортів рослин (далі – УІЕСР) при проведенні кваліфікаційної експертизи сортів рослин, його тенденції та недоліки, визначення факторів, що впливають на інноваційне становище.

Методи. Порівняння, узагальнення, програмно-цільовий, регресійного аналізу та економіко-математичного моделювання.

Результати. Одним із основних елементів формування стратегії розвитку УІЕСР є створення організаційно-економічного механізму, орієнтованого на інноваційний розвиток державної системи охорони прав на сорти рослин. Проведено оцінювання інноваційного потенціалу УІЕСР, його складових та сучасного стану організації інноваційного розвитку при проведенні кваліфікаційної експертизи сортів рослин. Проаналізовано рівень оснащення матеріально-технічними ресурсами філій УІЕСР: сільськогосподарською, комп’ютерною та оргтехнікою, лабораторним обладнанням і приладами, застосування сучасних пристроїв при проведенні науково-технічної експертизи сортів рослин. Під час дослідження визначено основні показники інноваційного розвитку УІЕСР, виокремлено фактори, що впливають на отримання результатів діяльності шляхом використання потенціалу інноваційного розвитку.

Висновки. Недостатній рівень фінансування, матеріально-технічного і кадрового забезпечення, обмеженість можливостей використання інших ресурсів, потрібних для проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин підвищують вимоги до організації та функціонування УІЕСР, обумовлюють введення нових підходів до проведення експертизи сортів рослин, застосування сучасної техніки і технологій, запровадження інновацій. Оцінювання складових інноваційного потенціалу УІЕСР при проведенні науково-технічної експертизи сортів рослин дозволило визначити фактори, які впливають на інноваційне становище, обґрунтовано пріоритети і напрями впровадження інновацій для подальшого забезпечення процесу проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин за рахунок раціонального використання інноваційних можливостей УІЕСР.


Ключові слова


інноваційний розвиток; впровадження інновацій; кваліфікаційна експертиза; потенціал; запровадження інновацій

Full Text: PDF