Наукові конференції України, IІ міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Дослідження біохімічного складу сортів хмелю української селекції
А. В. Бобер, Л. В. Проценко

Остання редакція: 2021-06-03

Тези доповіді


Мета. Метою даної роботи було дослідження біохімічного складу хмелю різних селекційних сортів української селекції. Методи. У роботі використовували сучасні міжнародні фізико-хімічні методи визначення якісних показників хмелю і продуктів їх перетворення в процесі пивоваріння: високоефективна рідинна хроматографія, спектрофотометрія. Результати. Проведені комплексні біохімічні дослідження хмелю різних селекційних сортів ароматичного (‘Слов’янка’, ‘Національний’, ‘Заграва’) та гіркого (‘Альта’) типів найбільш поширених у виробничих умовах України з використанням сучасних біохімічних методів дали можливість встановити, що хміль різних сортів має різний біохімічний склад, а звідси і різну пивоварну цінність. Це свідчить про те, що при нормуванні хмелю окремих селекційних сортів з однаковим вмістом a-кислот в сусло вносять різну кількість цінних для пивоваріння компонентів хмелю. Отже і якість пива, виготовленого за однією і тією ж технологією, але з використанням хмелю різних селекційних сортів може суттєво відрізнятися. Висновки. Встановлено відмінності у біохімічному складі за абсолютним значенням таких показників якості хмелю, як масова частка a-кислот, b-кислот та їх склад, ксантогумолу, загальних поліфенолів, ефірної олії, співвідношенням у них цінних компонентів хмелю: b-кислот до a-кислот, а також за навантаженням загальних поліфенолів та ефірної олії на одиницю a-кислот, які необхідно враховувати у технології пивоваріння.


Ключові слова


хміль; біохімічний склад; пивоваріння; сорт; якість

Full Text: PDF