Наукові конференції України, IІ міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Оцінка ступеня модифікації солоду пивоварного ячменю залежно від впливу позакореневого підживлення рослин мікродобривами
Р. І. Климишена, О. С. Гораш

Остання редакція: 2021-06-03

Тези доповіді


Мета досліджень – встановити залежність пивоварної якості зерна ячменю ярого за ступенем модифікації ендосперму солоду від впливу позакореневого підживлення рослин під час вегетації мікродобривами «Вуксал» на різних фонах мінерального удобрення. Для узагальнення результатів дослідження та наукового обґрунтування мети застосовували такі методи: загальнонаукові (для визначення напряму дослідження, планування і закладки досліду); спеціальні (лабораторний – для визначення біохімічних показників); математично-статистичний (для обробки експериментальних даних). Результати. Встановлено результативність впливу позакореневого підживлення рослин пивоварного ячменю ярого мікродобривами «Вуксал» під час вегетації на ступінь модифікації ендосперму солоду. Висновки. Ефективність позакореневого підживлення рослин ячменю ярого мікродобривами залежала від технологічної схеми застосування, а саме від кількості прийомів проведеного агрозаходу за відповідних фенофаз розвитку. При вирощуванні ячменю на фоні мінерального живлення N30P45K45 кращими виявилися варіанти А6 – дворазове застосування мікродобрив «Вуксал Grain» 1,5 л/га під час виходу в трубку та «Вуксал Grain» 1,5 л/га на початку цвітіння та А7 – триразове позакореневе підживлення рослин мікродобривами «Вуксал Р Мах» 1,5 л/га під час кущення, «Вуксал Grain» 1,5 л/га під час виходу в трубку та «Вуксал Grain» 1,5 л/га на початку цвітіння, де отримано найбільші значення ступеня модифікації ендосперму солоду – 77,3 та 79,0%, відповідно. На фоні мінерального живлення N60P90K90 кращим виявився варіант А7 – триразове позакореневе підживлення рослин мікродобривами «Вуксал Р Мах» 2,0 л/га під час кущення, «Вуксал Grain» 2,0 л/га під час виходу в трубку та «Вуксал Grain» 2,0 л/га на початку цвітіння, де ступінь модифікації становила 75,8%.


Ключові слова


ячмінь ярий; модифікація; солод; фон живлення; мікродобрива

Full Text: PDF