Остання редакція: 2021-06-03
Тези доповіді
Мета. Дослідити формування та функціонування симбіотичних систем сої з бульбочковими бактеріями за інокуляції насіння біопрепаратами на основі стійких до фунгіцидів штамів Bradyrhizobium japonicum РС07 та В78 з різними нормами синтетичного барвника кармоїзину, оскільки широке застосування в аграрному виробництві мікробних препаратів є економічно доцільним та екологічно безпечним. Сипучі форми бактеріальних добрив характеризуються цілою низкою переваг, що зумовлює пошук способів контролю їх розподілення на поверхні насіння сільськогосподарських культур. Тому з’ясування перспектив застосування фарбуючих агентів при бактеризації насіння сої мікробними препаратами на вермикулітній основі є актуальним та обгрунтованим. Методи. Фізіологічні, мікробіологічні, газова хроматографія, статистичні. Результати. Встановлено, що за внесення 0,25 та 0,5 г кармоїзину на 1 га порцію сипучого мікробного препарату кількість та маса сформованих на коренях бульбочок упродовж вегетації були на рівні показників контрольних рослих або перевищували їх. У результаті аналізу азотфіксувальної активності (АФА) сформованих симбіотичних систем відмічено відсутність інгібуючого впливу синтетичного барвника на її рівень. За інокуляції насіння сої B. japonicum РС07 у фазу трьох справжніх листків АФА була вищою на 15,6–25,9 %; у фазу бутонізації-початку цвітіння на 7,4–29,5 % порівняно з контрольними рослинами за внесення 0,25 та 0,5 г кармоїзину відповідно. На фоні бактеризації насіння сої штамом В78 до фази повного цвітіння рівень асиміляції N2 за додавання до біопрепарату 0,25 г кармоїзину був на рівні контрольних рослин. У період повного цвітіння цей показник перевищував показники контрольних рослин на 7,6 та 18,8 % за внесення 0,25 та 0,5 г барвника. Висновки. Таким чином, враховуючи отримані у результаті проведених досліджень дані, кармоїзин можна рекомендувати у якості барвника ідентифікатора контролю якості нанесення сипучих бактеріальних препаратів на насіння у концентраціях визначених виробником (у межах діапазону норм застосування для забарвлення харчових продуктів), оскільки він не проявив негативного впливу на формування та функціонування симбіотичних систем соя – B. japonicum.