Наукові конференції України, IІ міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Якість льону олійного залежно від впливу агротехнологічних факторів
П. П. Ляльчук, Т. М. Хоменко

Остання редакція: 2021-06-03

Тези доповіді


Льон олійний одна із п’яти високорентабельних, посухостійких і скоростиглих технічних культур, які вирощують в Україні. Його вирощують для отримання лляної олії і борошна, які широко використовують у харчовій, переробній і косметичній промисловості. Біологічна цінність олії з льону найвища серед решти олійних культур. Мета. Встановити вплив агротехнічних факторів на якісні показники сортів льону олійного в умовах Лісостепу західного. Методи. Дослідження проводилися 2018-2020 рр. у філії Українського інституту експертизи сортів рослин Хмельницькому обласному державному центрі експертизи сортів рослин с. Требухівці Летичівського району, Хмельницької області. Вивчали наступні фактори: строк сівби (15, 20, 25 квітня); норми висіву насіння млн. шт./га (4, 6, 8); сорти льону олійного: ‘Орфей’, ‘Світлозір’, 'Водограй'. Закладання дослідів, оцінку матеріалу, аналіз рослин, урожаю та якості зерна проведено відповідно до «Методики проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність поширення в Україні». Результати. Найвищим вмістом жиру із досліджуваних сортів характеризувався 'Водограй' – 45,60%, стеаринової – 0,73, a-лінолевої кислот – 45,59%, що свідчить про придатність продуктів переробки до тривалого зберігання. За вмістом насичених (пальмітинової) мононасичених (олеїнової) і поліненасичених (лінолевої) жирних кислот сорт 'Орфей' характеризується вищим вмістом у порівнянні з іншими сортами. Нижчі показники спостерігали лише за вмістом стеаринової і a-лінолевої жирних кислот. Вміст жиру найнижчий 43,41%, а білку найвищий – 24,15%, що свідчить про те, що сорт можна успішно використовувати для отримання лляного борошна. У сорту ‘Світлозір’ вміст a-лінолевої поліненасиченої кислоти найвищий 48,26%, вміст жиру – 45,24%. Вищі якісні показники за варіантами досліджень отримано у сортів за норми висіву 6 млн. шт. га і строків сівби 20 і 25 квітня. Висновки. Найвищі якісні показники (вміст жирних кислот, білку) у сортів льону олійного ‘Орфей’, ‘Світлозір’ і ‘Водограй’ сформовано за умови норми висіву 6 млн. шт. га і строків сівби 20 і 25 квітня.


Ключові слова


льон олійний, якісні показники; агротехнічні фактори; насичені; мононасичені і поліненасичені жирні кислоти

Full Text: PDF