Наукові конференції України, IІ міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Стан та перспективи розвитку виробництва гречки в Україні
О. В. Ночвіна, Л. А. Вільчинська, М. М. Таганцова

Остання редакція: 2021-06-03

Тези доповіді


Мета. На основі порівняння посівних площ зайнятих під гречкою в Україні встановити її динаміку, оцінка перспектив розвитку ринку гречки урахуванням змін у програмі державної підтримки агропромислового комплексу. Методи. Порівняння, узагальнення, синтезу та аналізу при визначені закономірностей та особливостей динаміки зміни площ зайнятих під гречкою. Результати. Подано результати вивчення зміни ринку та змін площі гречки їстівної. Встановлено, що в Україні існує тенденція до скорочення площ під цією круп’яною культурою. Для покращення ситуації із виробництвом гречки  в Україні 2021 року прийнято нові програми держпідтримки агропромислового комплексу. Висновки. У світі гречка вважається малопоширеною зерновою культурою. Її основне виробництво зосереджене в Китаї і Росії, на частку яких сумарно припадає 60–70% світового врожаю. До 2013 року в трійку найбільших виробників гречки входила Україна. Однак у результаті істотного скорочення площ сівби попередні позиції були втрачені. Посівні площі в Україні за останні чотири роки зменшилися до 67,5 (2019 р.), 78,5 (2020 р.) із 188,8 тис. га у 2017 році, а урожайність варіює від 9,7 до 13,1 ц/га. Основними регіонами вирощування гречки в Україні є: Хмельницька, Сумська, Чернігівська, Харківська, Вінницька, Тернопільська області,  лідер з виробництва гречки – Житомирщина. Левова частка посівних площ (близько їх половини), а в окремих випадках навіть більше зосереджена у господарствах населення, де часто урожайність на порядок вище від сільськогосподарських підприємств. На жаль, прогнози на 2021 рік щодо структури посівних площ під культурою не втішні.

Для покращенням ситуації з обсягами виробництва гречки у 2021 році Уряд України  запровадив нові програми держпідтримки агропромислового комплексу - державна підтримка сільгоспвиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь (гречка). На програму передбачено 50 млн грн. Допомога видаватиметься фермерам на площі до 300 га, з розрахунку 3,5 тис. грн на один га (в тому числі і насіннєвим господарствам). В майбутньому планується розширити перелік нішевих культур для яких надаватиметься підтримка. До цього списку можуть потрапити  просо, жито та овес.


Ключові слова


обсяги; гречка; зменшення площ зміни; державна підтримка; сорт; області

Full Text: PDF