Наукові конференції України, IІ міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Вплив фракційного складу та терміну зберігання на показники якості насіння соняшника (Helianthus L.)
Н. О. Ящук

Остання редакція: 2021-06-03

Тези доповіді


Мета. Встановити вплив фракційного складу на динаміку фізико-технологічні, посівних та  біохімічних показників насіння соняшника під час зберігання. Методи. Лабораторний, порівняння, узагальнення та математичної статистики. Результати. Упродовж перших трьох місяців зберігання відбувалося більш помітне зростання маси 1000 насінин у сорту ‘Сур’ (0,4‑0,7 г) та менш – у гібриду ‘НК Неома’ (0,2‑0,3 г), а далі поступове зменшення. Істотно вищими показники натури були у фракції насіння соняшника 3,5-4,5 мм у порівнянні з контрольним варіантом та фракцією 5,0‑5,5 мм. Суттєві зміни досліджуваного показника відбувалися у початковий період – у сторону зростання, та після шести-дванадцяти місяців – у сторону зменшення. Найвищими показниками вмісту олії з постійним зростанням значень протягом усього періоду зберігання характеризувалася фракція насіння 5,0-5,5 мм. Одночасно фракція насіння 3,5‑4,5 мм мала найнижчі показники вмісту олії та характеризувалася помітним його зменшенням після 12 місяців зберігання. Свого найвищого значення вміст олії досягав після шести місяців зберігання, потім він поступово зменшувався у контрольно варіанту (уся маса насіння) та фракції насіння 3,5‑4,5 мм. Показники кислотного числа олії у досліджуваних зразках були порівняно не високими та відповідали вимогам 1-го класу якості. Найнижчі значення мала фракція насіння 5,0‑5,5 мм протягом усього терміну зберігання, а найвищі фракція 3,5‑4,5 мм. Незначне зменшення кислотного числа олії спостерігали до трьох місяців зберігання та суттєве зростання – за подальшого зберігання. Найвищі показники схожості протягом всього періоду зберігання забезпечує фракція насіння 5,0‑5,5 мм (87‑98 %), а найнижчі фракція насіння 3,5‑4,5 мм (80‑95%). Після трьох місяців відбулося суттєве зростання схожості в усіх досліджуваних зразках соняшника (на 8‑13%), після шести місяців ще незначне зростання (на 1‑2%), а після дванадцяти незначне зменшення. Висновки. З метою отримання якісної сировини для переробки та збереження її протягом тривалого періоду (понад 6 місяців) насіннєву масу соняшника сорту ‘Сур’ та гібриду ‘НК Неома’ слід калібрувати з виділенням фракції 5,0-5,5 мм.


Ключові слова


соняшник; насіння; фракція; зберігання; показники якості

Full Text: PDF