Остання редакція: 2025-11-13
Тези доповіді
Соя – Glycine max (L.) Merr. або G. hispida (Moench) Maxim., або G. soja Sieb. et Zucc. et al. – цінна стратегічна, продовольча, кормова та лікарська культура. Вона є однією з чотирьох основних культур світового сільського господарства. Історія її культивування почалась понад 5000 років тому з первісного східно азіатського центру походження.
Згідно сучасної ботанічної класифікації, соя належить до родини Fabaceae Lindl., підродини Faboideae Rudd. або підродини Papilionoideae DC. Вона також належить до родини Phaseoleae Bronn ex DC., підродини Glyciniae Benth., роду Glycine Wild. Рід Glycine Wild. об’єднує 30 видів, які відносять до двох підродів: Glycine Wild. і Soja (Moench) F.J. Herm. Підрід Glycine Willd. включає 28 диких багаторічних видів. Підрід Soja включає два однорічні види: культивовану сою G. max (L.) Merr. та дику уссурійську сою, яка є предком культивованої сої G. soja Sieb. et Zucc. і поширена на Далекому Сході, в Китаї, Японії та Кореї.
Сорти, які занесені до Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, належать до виду Glycine max (L.) Merr. Вид об'єднує різні підвиди: subsp. soja (Siebold & Zucc.) H. Ohashi, subsp. gracilis (Skvortsov) H. Ohashi, subsp. manshurica (Enk.) Zel. et Koch, тощо. До цього виду належать велика кількість сортів, адже культура сої, характеризується надзвичайно широким внутрішньовидовим поліморфізмом ознак. Це, у свою чергу, спонукало систематиків до виділення апробаційних груп сортів і сортотипів. Наукові дослідження з еволюційної геноміки і систематики культури тривають.