Остання редакція: 2025-11-17
Тези доповіді
Картопля є одним з основних продуктів харчування в Україні та світі і найпродуктивнішою сільськогосподарською культурою помірної зони. Крім того, вона має універсальне господарське призначення – продукти переробки картоплі широко використовують у кондитерській, хімічній, парфумерній, текстильній, шкіряній, лакофарбовій та інших галузях промисловості.
Завдяки сприятливим природно-кліматичним умовам, в Україні традиційними для вирощування картоплі є зони Полісся та Лісостепу. Площа вирощування картоплі в Україні традиційно становить близько 1,4 млн га. Щороку в нашій державі збирають у середньому 20 млн т картоплі за середньої врожайності бульб 10–14 т/га. Особливістю українського картоплярства є велика частка виробництва на присадибних і дачних ділянках для власного споживання (98%) та низькою (2%) на фермерських і промислових підприємствах, що ускладнює оцінку урожаю та посівних площ. Успішне вирощування картоплі залежить від багатьох чинників: правильного вибору сорту, підготовки ґрунту, строків посадки, режиму поливу, захисту від хвороб і шкідників. Попри відносну невибагливість, культура дуже чутлива до догляду та погодних умов. Нестабільна погода з чергуванням спеки, холоду та зливи ускладнює догляд за рослинами і може значно знизити врожай і його якість. Проте, правильна агротехніка та підбір сортів може допомогти отримати високі врожаї навіть за несприятливих погодних умов.