Наукові конференції України, VII Міжнародна науково-практична конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
СОРТОВІ РЕСУРСИ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ПРИ СЕЛЕКЦІЇ НА МОРОЗОСТІЙКІСТЬ
Т. В. Юрченко, А. В. Пірич, С. В. Пикало

Остання редакція: 2025-11-17

Тези доповіді


Пшениця м’яка озима (Triticum aestivum L.) – одна із найважливіших зернових культур в Україні і світі. Із зерна пшениці виготовляють різні продукти харчування для людства, а також широко використовують при виготовленні збалансованих кормів для худоби. За рахунок своїх напрямів використання пшениця є незамінною стратегічно важливою сільськогосподарською культурою. В останні роки відмічаються стрімкі зміни погодних умов із значними коливаннями опадів та температури повітря, як у період вегетації пшениці озимої, так і в період зимового спокою. Такі зміни часто призводять до пошкодження посівів озимини, а інколи до повної їх загибелі. Тому сучасна селекція сільськогосподарських культур базується на дослідженні адаптивних властивостей їх рослин. Одним із аспектів адаптаційного механізму пшениці є її морозостійкість. Пошук джерел стійкості до несприятливих чинників довкілля – це один із етапів сучасної селекції. Тому для селекціонерів залишається важливим напрямом створення нових сортів пшениці озимої з високим генетичним потенціалом продуктивності та стійкістю до несприятливих чинників довкілля.


Full Text: PDF